• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

2013 granskades Swedbank av finanspolisen i Estland. Banken fick ett förhandsbesked om att polisen inte bedömde att banken gjort något fel. Finanspolisen hade då fått en ny chef – direkt från Swedbank. Foto: TT

Swedbank friades – polischefen var tidigare bankanställd

Uppdaterad
Publicerad

2013 granskades Swedbank av finanspolisen i Estland, efter uppgifter om att pengar i banken kunde kopplas till Magnitskij-affären. Banken fick ett förhandsbesked om att polisen inte bedömde att banken gjort något fel. Finanspolisen hade då fått en ny chef – direkt från Swedbank.

I juli 2012 lämnade den amerikanske finansmannen Bill Browder över information om misstänkt penningtvätt kopplad till Magnitskij-fallet till myndigheter i de baltiska länderna. Ärendet utreddes av den estniska finanspolisen.

Aivar Paul var ansvarig chef för Swedbanks arbete mot penningtvätt i Estland när pengarna med koppling till Magnitskij-fallet passerade genom banken.

Swedbank och penningtvätten

I början av 2013 lämnade han banken och gick direkt till posten som chef för RAB, byrån för finansiell underrättelseverksamhet, vid den estniska finanspolisen.

SVT har tagit del av innehållet i interna dokument som visar att Swedbank i Estland själva också utredde kopplingarna till Magnitskij-affären. Den interna utredningen genomfördes efter att medier i Estland i februari 2013 rapporterat om att den misstänkta penningtvätten gällde både Danske Bank och Swedbank.

Beskedet: Inget fel

Av utredningen framgår det att banken får ett informellt underhandsbesked från finanspolisen som bedömer att banken inte har gjort något fel. Det skäl som anförs är att polisen vet att det inte har förekommit några brister i bankens Due Diligence. Detta vet man eftersom det var deras nya chef, Aivar Paul, som var ansvarig för anti-penningtvättsarbetet på Swedbank.

Utredningens slutsats blir att banken inte har gjort något fel och att ytterligare åtgärder inte är nödvändiga.

När SVT:s samarbetspartner i Estland, Postimees, frågar Aivar Paul hur han hanterade intressekonflikten svarar han:

– Om frågan gäller huruvida jag på något sätt kunde påverka den information som kom från Swedbank åt det ena eller andra hållet, skulle jag snarare just vilja att man utredde den mer.

När det gäller Magnitskij-fallet, så skrevs det redan 2013 här i Estland att sådana pengar kan ha hamnat både i Swedbank och i Danske Bank. När ni arbetade på RAB, undersökte även ni dessa påståenden och varför ledde inte undersökningen någonstans?

– Det är faktiskt något som ni får fråga RAB och åklagarmyndigheten om. Om det varit någon utredning och vad för slags utredning.

Browder känner igen

Affärsmannen Bill Browder kände inte till att den estniska finanspolisens hade en chef som rekryterats från Swedbank. Foto: SVT

För finansmannen Bill Browder är uppgifterna om Aivar Paul nya, men inte företeelsen att personal går mellan bankernas anti-penningtvättsavdelningar och tillsynsmyndigheter.

– I flera mindre länder, vare sig det är Estland, Danmark, Litauen eller Lettland, har vi stött på många exempel på att tjuvskyttarna blivit skogsvaktare och skogsvaktarna blivit tjuvskyttar. Alla verkar ömsom reglera och ömsom arbeta i bankerna, säger Browder till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet