Tegnell: ”Dos tre har gått mycket långsammare”

Uppdaterad
Publicerad

Resursbrist bromsar vaccineringstakten i många regioner. Men ansvaret för kapaciteten bollas mellan regionerna och Folkhälsomyndigheten. SKR pekar på senfärdiga besked från myndigheten medan FHM menar att regionerna borde ha varit bättre förberedda. 

– Det är extremt olyckligt när man behöver skydda grupperna snabbt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. 

Att de äldsta och sköraste får en tredje vaccindos så fort som möjligt pekas ut som en av de viktigaste åtgärderna eftersom skyddet minskar i snabbare takt hos de äldsta. Samtidigt ska också barn, ovaccinerade vuxna och hälso- och sjukvårdspersonal vaccineras vilket är en dragkamp om resurserna.

– Under våren så jobbade regionerna med att vaccinera i princip en grupp i taget. Nu måste man vaccinera flera olika grupper samtidigt och de grupperna måste nås på olika sätt – uppsökande verksamhet till den som inte har vaccinerat sig, större vaccinationsmottagningar nu när vi får in större grupper, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdsfrågor på Sveriges kommuner och regioner, SKR.

SKR: Räcker inte

Enligt SVT:s enkät saknas det framförallt vaccinationspersonal men också lokaler för tillräckligt storskalig vaccinering i 17 av 21 regioner. I onsdags öppnade Folkhälsomyndigheten dessutom för dos tre för fler åldersgrupper, vilket väckte kritik från SKR.  

– Det räcker inte bara att det här ska göras utan man måste också veta när för att kunna ha en planering och prioritering i regionerna. Nu jobbar man självklart för att kunna leverera vaccination i det tempo som situationen i pandemin kräver, men det är ett omfattande arbete. säger Emma Spak.

”Väldigt olyckligt”

Flera regioner bekräftar i SVT:s enkät att senfärdiga beslut från FHM påverkar möjligheterna att skala upp i tid. Men statsepidemiolog Anders Tegnell menar att regionerna borde ha varit bättre förberedda då myndigheten tidigt flaggade för att det skulle bli en tredje dos. 

– Det här är en diskussion som vi har haft hela tiden och det är ju väldigt olyckligt att en del regioner nu har trappat ner på sin vaccineringskapacitet lite väl snabbt. Vi såg redan i de första prioriteringsgrupperna som skulle få en tredje dos att det gått mycket långsammare än i våras, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.