Tegnell om återsmittan i Hongkong: ”Förändrar inte vårt grundläggande synsätt”

Uppdaterad
Publicerad

Rapporten om att ett första bekräftat fall av återsmitta påträffats i Hongkong påverkar inte Folkhälsomyndighetens uppfattning om immunitet mot covid-19. Det uppger statsepidemiolog Anders Tegnell på tisdagen.

– Det förändrar inte vårt grundläggande synsätt, säger han.

På måndagen rapporterades att forskare i Hongkong påträffat ett första bekräftat fall där en patient smittats av covid-19 två gånger – med 4,5 månaders mellanrum.

Vid Folkhälsomyndighetens presskonferens på tisdagen uppgav statsepidemiolog Anders Tegnell att upptäckten i nuläget inte påverkar myndighetens uppfattning om immunitet.

Coronapandemin

– Vi har nu miljoner människor som har blivit smittade. Och som med vilken sjukdom som helst, även med dem som vi räknar med har en livslång immunitet, så har man då och då personer som faktiskt får sjukdomen två gånger. Om den här personen verkligen har fått sjukdomen två gånger, den utredningen pågår vidare.

– Men det förändrar inte vårt grundläggande synsätt på att vi absolut har en immunitet bland majoriteten av befolkningen under åtminstone sex månader, säger Anders Tegnell.

”Inom det förväntade utfallet”

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, betonar att det hittills handlar om ett enskilt känt fall och att myndigheten inväntar den vetenskapliga publikationen innan några djupare slutsatser kan dras.

– Det behövs betydligt mer statistik och fall för att få en fullständig förståelse för hur den här immuniteten kan förväntas uppträda hos dem som haft en infektion, säger hon.

– Däremot ligger det inom det förväntade utfallet. Har man haft en infektion förväntar vi oss inte en livslång immunitet. Det kommer att återkomma, men man har ett visst skydd fortsatt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet