I förra veckan kunde DN avslöja att telefonförsäljare, som anlitats av S-ägda Kombispel, använt aggressiva säljmetoder – framförallt mot äldre.
Nu säger telemarketingbolaget Effective Communication till TV4 att Socialdemokraterna och Kombispel haft full insyn i deras metoder.
S: Inget mer telemarketing
Partisekreterare Tobias Baudin säger att metoderna inte är något som varken partiet eller Kombispel står bakom.
Både Expressen och Svenska Dagbladet har också kunnat visa att flera personer på callcentret kopplas till organiserad brottslighet.
Hur kommer det sig att ni, trots tidigare kritik, valt att använda er av ett telemarketingföretag i Barcelona där det funnits folk med kopplingar till gängbrottslighet?
– Det är det som är helt oacceptabelt. Det är därför vi har vidtagit tuffa åtgärder – entledigat vd:n, hela styrelsen ska bytas ut och avtalet med det här företaget kommer att avslutas direkt. Vi kommer inte anlita några externa telemarketingföretag överhuvudtaget i framtiden. Det är för att det här är så pass allvarligt, säger han till SVT.
Han tycker också att det är rimligt att de som känt sig pressade ska få tillbaka sina pengar.
– Det är dem jag tänker på och blir så förbannad.
Wykman (M): Frågan om förbud
Partiledaren Magdalena Andersson (S) har fortfarande inte kommenterat avslöjandet.
I måndagens Aktuellt får hon kritik av finansmarknadsminister Niklas Wykman (M)
– Magdalena Andersson måste kliva fram och berätta om hon tänker behålla de här pengarna, säger han.
Niklas Wykman är också ansvarig för att ta fram ett nytt lagförslag kring partilotterier som initierades innan avslöjandet.
– Det här aktualiserar frågan om ett förbud och varför vi från början har börjat titta på den här frågan. Äldre människor i Sverige utsätts för väldigt mycket bedrägerier, man är hårt pressade av otrygghet. Det ska ju politiken hjälpa dem ur och inte vara en del av.
Tobias Baudin säger att Tidöpartierna länge varit tydliga med att de vill bli av med Socialdemokraternas lotteri.
– Vi får se var den utredningen tar vägen. Det finns mycket kritik om den fria föreningsrätten. Vi ska kunna ha fria föreningar och politiska partier i Sverige, men det är också viktigt att kunna finansiera sig själv. Det är grundlagsskyddat och det är sånt som vi efterlyser i den här utredningen.