Som partisekreterare för Socialdemokraterna i början av milleniet var Lars Stjernkvist en nyckelspelare i regeringsförhandlingarna med Miljöpartiet. Med andra ord vet han vad som vad som krävs för att sy ihop avtal.
Och även om positionerna just nu verkar hopplöst låsta är han hoppfull – svenska politiker har löst svårare frågor än de som nu blossat upp kring bostadsmarknaden, menar han.
Kategoriska uttalanden
– Det borde inte vara osannolikt för partierna att komma överens om hur man ska hantera den här frågan. Det finns ingen som är principiellt emot att bostadsmarknadens parter engageras i arbetet. Men allt kommer tillbaka de kategoriska uttalanden som de olika partierna har gjort.
Han syftar bland annat på att Centerpartiet velat utesluta inflytande från såväl Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Så länge inte någon börjar frigöra sig från den här typen av kategoriska uttalanden är det svårt att se hur landskapet ska förändras, enligt Stjernkvist som hävdar att Annie Lööf har en nyckelroll.
– Hon kan bli situationens räddare, hon måste nästan bli det. För om Centerpartiet är beredd att diskutera processfrågan, då borde det räcka för att undvika en regeringskris. Hittar man bara en form för hur man ska prata om det tror jag det går att hitta lösningar.
Extraval kan bli blåslampa
Höga företrädare från hans eget parti har pekat på det som de anser vara det oansvariga i att sätta igång en misstroendeprocess mitt under en brinnande pandemi. Finansminister Magdalena Andersson har mer än en gång uppmanat att ta ett steg tillbaka och ta ansvar för Sverige.
Stjernkvist säger att han delar Vänsterpartiets frustration men ifrågasätter valet att liera sig med partier som i sak inte alls delar deras ståndpunkt. Hans förhoppning är att en lösning till slut går att nå – inte om själva sakfrågan, men hur den ska behandlas. Hotet om ett extraval kan verka som en blåslampa.
– Det är möjligt att det händer något i helgen, men det finns väl en hel del som talar för att det är först efter måndagens omröstning som det blir allvar på riktigt. Först då inser kanske alla sitt ansvar och vad som krävs för att undvika en kris och ett nyval.