Att en partiledare som inte ingår i regeringen får permanent plats i det inre kabinettet är historiskt i Sverige – och resultatet av förhandlingarna på Tidö slott efter valet. I praktiken innebär det att partiet får delta i varje steg när många politiska förslag ska tas fram av regeringen.
I regeringskansliet sitter också fyra olika samordningskanslier – tre för varje regeringsparti och ett för Sverigedemokraterna.
Samordningskansliernas uppgift är, enligt Statsrådsberedningen ”att medverka till att den överenskomna politiken genomförs”. I budgetfrågor eller frågor som rör Tidöavtalet har SD:s samordningskansli lika stort inflytande som regeringens tre samordningskanslier.
Samtidigt har även de så kallade samordnarna, tjänstemän i samordningskanslierna, mycket att säga till om.
– Om inte samordnarna är överens, fattas inga beslut i regeringen, säger en person med god insyn.
Väcker kritik
Den här konstruktionen har väckt kritik hos oppositionen, men även i det egna laget. En av de som är kritiska är Ulrica Schenström, tidigare statssekreterare hos Fredrik Reinfeldt. Hon anser att Jimmie Åkesson har fått ”extremt mycket” att säga till om.
– Det är ironiskt att vi haft en S-regering som har lagt fram en mer borgerlig budget och att vi nu med en moderatledd regering inte levererar borgerlig politik, säger hon till Politikbyrån.
Hon är också kritisk till att Jimmie Åkesson inte kan granskas av KU, då han inte sitter i regeringen som minister.
– Det är ett demokratiskt problem att en partiledare som är med och tar regeringsbeslut inte kan granskas av Konstitutionsutskottet. Vi har den konstitution vi har för att KU ska kunna granska de beslut som regeringen tar.
”Otroligt begåvat”
Samtidigt påpekar Ulrica Schenström att det är långt kvar på mandatperioden och att det återstår att se hur det går framöver. Hon passar samtidigt på att ge lite beröm till Jimmie Åkesson.
– Det är otroligt begåvat att sätta sig i en position där man kan bestämma utan att behöva bli granskad.