Foto: Scanpix

1 av 2 lokala C-toppar emot konkurrenstvånget

Uppdaterad
Publicerad

En rad centerpartistiska toppolitiker runt om i landet vill tvärtemot partilinjen inte tvinga fram konkurrens inom äldrevården i kommunerna. Det visar SVT:s undersökning. 

Flera kommunalråd vittnar om problem med privatiseringar inom äldreomsorgen. Det kan till exempel innebära att skattepengar används mindre effektivt och slutsatsen är att partiet inte ska driva frågan.

SVT Nyheter har frågat samtliga av landets 43 centerpartistiska kommunstyrelseordförande. 40 av dessa har svarat på våra frågor.

Över hälften går emot partiledningen

En fråga där de kommunala toppolitikerna helt går på tvärs mot partilinjen är om det ska vara tvång på att införa konkurrens inom äldreomsorgen i kommunerna.

Partiledningen tycker att samtliga kommuner i landet ska utsätta den kommunala äldreomsorgen för konkurrens från privata alternativ. Det tycker däremot inte majoriteten av kommunalråden. Nästan 54 procent vill inte att alla kommuner ska tvingas införa konkurrens medan nästan 39 procent vill det.

–Låt varje kommun avgöra det och låt människorna se skillnaden på om det är en centerpartistisk kommun eller en socialdemokratisk som inte vill ha valfrihet, säger Mönsterås kommunalråd Roland Åkesson till SVT Nyheter.

”Vi måste stanna upp och utvärdera effekterna”

Flera av kommunalråden som SVT Nyheter pratat med vittnar om problem med att införa konkurrens inom just äldreomsorgen. ”I många mindre kommuner kan en ökad privatisering i stället innebära att underlag försvinner helt eller att skattepengar används mindre effektivt”, skriver en person. ”Vi måste stanna upp och utvärdera effekterna av den privatisering som i ganska stor omfattning skett under alliansens regeringsperiod”, skriver en annan.

–Vi har så olika förutsättningar och i en så liten kommun som min så har vi inte så jättemycket äldreomsorg och ska man lägga ut verksamhet (på privata aktörer, reds. anm.) så bör det vara lite man lägger ut för att det ska kunna bli attraktivt och bra, säger Ewa-May Karlsson, kommunalråd i Vindelns kommun i Västerbotten.

Lööf: Enskilda människors rätt

Partiledaren Annie Lööf däremot, håller inte med.

–För Centerpartiet är det kommunala självstyret en grundmurad princip, men i fallet med just valfrihet för så viktiga områden som just hemtjänst, skola och arbetsförmedlingar, där tycker jag att enskilda människors rätt att bestämma själv väger tyngre, säger hon i en intervju med SVT Nyheter, ett år efter att hon tillträdde posten som partiledare.

Frågorna i SVT:s undersökning:

40 av 43 centerpartistiska kommunstyrelseordföranden svarade.

153 kommuner har valt att konkurrensutsätta äldreomsorgen. Bör Centerpartiet tydligt driva frågan om att alla kommuner i Sverige ska konkurrensutsätta äldreomsorgen?

Ja: 38,5 procent

Nej: 53,8 procent

Vet ej: 7,7 procent

Bör Centerpartiet verka för att öka privatiseringarna i vården, skolan och omsorgen?

Ja: 48,6 procent

Nej: 32,4 procent

Vet ej: 18,9 procent

I vilken grad har Centerpartiet fört fram landsbygdens intressen, anser du?

I för liten grad: 30,8 procent

I lagom grad: 69,2 procent

I för hög grad: 0,0 procent

Bör Centerpartiet göra mer för att öka det ekonomiska stödet till kött- och mjölkproduktion i skogs- och mellanbygderna?

Ja: 62,9 procent

Nej: 17,1 procent

Vet ej: 20,0 procent

Under våren framfördes förslag om att sänka ingångslönerna för alla utan jobb,   Hur ser du på det förslaget?

Mycket bra: 27,0 procent

Ganska bra: 56,8 procent

Varken bra eller dåligt: 10,8 procent

Dåligt: 5,4 procent

Mycket dåligt: 0,0 procent

Dagens kärnkraftsreaktorer togs i drift mellan 1972 till 1985. Bör Centerpartiet verka för att tillåta att dessa ersätts med nya reaktorer?

Ja: 30,8 procent

Nej: 61,5 procent

Vet ej: 7,7 procent

Hur har ditt förtroende för Annie Lööf förändrats sen hon tillträdde som partiledare?

Ökat mycket: 17,9 procent

Ökat något: 30,8 procent

Varken ökat eller minskat: 48,7 procent

Minskat något: 2,6 procent

Minskat mycket: 0,0 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.