Vi går genom en höstlovstom gymnasieskola i Linköping som tillfälligt fungerar som läger för 13-åriga fotbollsungdomar i Östergötland. Klassrummen är omvandlade till sovsalar med madrasser, ryggsäckar och träningsgrejer och mindre gupper med killar och tjejer går omkring i korridorerna, ombytta och klara för eftermiddagens träning.
Det är snart dags för taktik-undervisning i ett av klassrumen med lägeransvarige Stefan Strandberg från Östergötlands Fotbollförbund, men efter det är det dags för något nytt – men bara för killarna. De får gå iväg på en egen övning en liten stund innan det är dags att springa ut på fotbollsplanen.
Shanga Aziz tar emot killarna, som är 13 år, i ett omklädningsrum och slänger ut tränarna för få vara ifred med med sina övningar som han kallar ”Locker room talk”, omklädesrumssnack.
– Vi pratar om varför en del killar pratar som de gör, vad konsekvenserna blir och vad man kan göra åt det.
Diskuterar rådande jargong
Först blir det lite idrottsliknande övningar för att alla ska lära känna varandra lite bättre och sedan pratar man om ”fair play”, rent spel, och respekt, begrepp som killarna redan är bekanta med. Men sedan övergår snacket till hur jargongen i omklädningsrum bland äldre killar ibland kan låta, hämtat ur Shangas egna erfarenheter från när han som 14-åring började träna med äldre killar.
– Vi insåg att snacket som fanns hos de äldre killarna inte alls var samma snack som fanns hos de yngre. Man kallade varandra för jävla bög och man skrek hora till en bild på en tjej för att hon hade slutat att svara på sms och sånt. Det var ganska vanligt, säger Shanga.
13-åringarna lyssnar uppmärksamt och funderar över om det kan vara så att äldre generationer har fått lära sig ett annat sätt att prata än de själva.
– En del kanske skulle göra som den äldre generationen och fortsätta med det här snacket och så, så det är viktigt att påminna om att det inte är okej. De här snacken hjälper nog lite i alla fall, det är ett steg på vägen, säger Laban Dahlberg.
– Jag har tänkt på såna här saker förut men jag har inte nämnt det rakt ut, men det här kanske inte kommer att ändra på allt, men en liten bit i alla fall, säger Julian Arnell,.
Fick idén på gymnasiet
Shanga Aziz och hans kompis Rogerio Silva fick idén till ”Locker room talk” förra året när de gick på gymnasiet och startade ett så kallat UF-företag, som man har möjlighet att göra när man går på gymnasiet. De satt och diskuterade obehagliga kommentarer från killar i sociala medier kring en gruppvåldtäkt av en kvinna och tänkte att det måste gå att göra något för att förändra den samtalston som kan finnas bland killar, särskilt killar i grupp.
– Vi intervjuade kvinnor och kom fram till att de utmaningar vi har i dag bland killar, de skapas när killar samlas i grupp. Och sen inspirerades vi av amerikanska presidenten Trump, där han ursäktar ett sexistiskt uttalande med att ”det här är bara Locker room talk”. Det uttalandet tog oss tillbaka till vår tid i omklädningsrummet, säger Shanga.
Återger för tränarna
När fotbollskillarna sprungit ut till utomhusträningen och ledarna är välkomna in i omklädningsrummet igen berättar lägeransvarige Stefan Strandberg vad ”Locker room talk” betyder för dem.
– Ska man funka på planen måste man vara trygg i gruppen och i omklädningsrummet och då är det jätteviktigt att vi lär de unga lirarna hur man ska vara som kompis. Det är en helhet vi pratar om, säger Stefan Strandberg.
– Det är lätt att säga hur man ska vara, men man måste känna det också, och det får man hjälp att göra med de här killarna i Locker room talk. Vi från Fotbollförbundets sida tycker det här är jättejätteviktigt.
– Vårt mål är att träffa så många killar som möjligt runt om i landet, men det långsiktiga målet är såklart att killar framöver ska kunna känna sig trygga i sig själva i omklädningsrummet, men också känna att en kille kan vara på flera olika sätt, instämmer Shanga.
”Försöker sudda ut gamla regler”
– Så det vi gör egentligen är att vi går ner i åldrarna, försöker sudda ut gamla påhittade regler och så sätter vi en ny definition tillsammans med unga killar.
Och Shanga och hans vänner, som nu utökats med ytterligare två på grund av den stora efterfrågan från klubbarna, ser att de verkligen behövs där ute.
– När vi träffar ledare säger de att vi vet att vi ska jobba med jämställdhet, men vi vet inte hur, för det finns inga konkreta verktyg. Nu har man blivit bättre på det, men vi behöver mycket fler konkreta sätt att jobba på än vad det finns idag, säger Shanga Azizi och går iväg mot matsalen tillsammans med Stefan Strandberg för att ladda inför kvällens övningar med fotbollsungdomarna.