Tre frågor om extremhetta: Är nordbor känsligare?

Uppdaterad
Publicerad

I nationalparken Death Valley i Kalifornien uppmättes förra sommaren rekordtemperaturen 54,4 grader celsius. Men hur farliga är värmeböljor som Sverige drabbas av?

Under en augustivecka i fjol hade Sverige temperaturer på över 25 grader och upp emot 30 grader. Och även om det inte är nära rekordet som uppmätts i USA ökar antalet dödsfall vid temperaturer som inte är så extrema.

– Vi har sett i Sverige att under tre dagar med en dygnsmaxtemperatur på 27 grader så får vi 10 procent fler dödsfall och efter tre dagar med en dygnsmaxtemperatur på över 30 grader får vi ungefär 20 procent fler dödsfall än normalt, säger Bertil Forsberg, värmeforskare och professor i miljömedicin.

I klippet ovan kan du höra Bertil Forsberg svara på vilka som drabbas av värmen och om nordbor är känsligare för värmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet