Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) under måndagens Riksdagsdebatt angående me too-uppropen. Foto: Claudio Bresciani / TT

Tre manliga politiker på plats i riksdagen vid me too-debatt

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen hölls en riksdagsdebatt med anledning av me too-uppropen. Men trots det enorma genomslaget som de otaliga vittnesmålen genererat var det långt ifrån packat i bänkraderna. Och av de totalt 18 av 349 ledamöter som dök upp var endast tre män, rapporterar Dagens Nyheter.

– Den här debatten är för er alla kvinnor som vittnat, sa Rossana Dinamarca, feministisk talesperson för Vänsterpartiet, partiet som begärt debatten.

– Nu är det dags att prata om vilka konsekvenserna måste bli av allt som berättats. Det är vittnesmål om sexism, trakasserier och övergrepp som vi utsatts för av män.

Kampanjen #MeToo

Även jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) betonade att me too-debatten handlar om att synliggöra mäns vardagsmakt över kvinnor. Hon upprepade också tidigare löfte om en ny sexualbrottslagstiftning, och lovade att ett förslag som innehåller både samtycke och oaktsamhet samt skärpt straff för vissa sexualbrott kommer att läggas fram redan före jul.

Dålig uppslutning

Trots det högaktuella ämnet var det enligt Dagens Nyheter dock glest i bänkraderna när debatten inleddes klockan 09:00 på måndagsmorgonen.

Av riksdagens 349 ledamöter ska endast 18 personer ha deltagit eller lyssnat. Endast tre av de närvarande var män: Erik Andersson (M), Hamza Demir (V) och Raimo Pärssinen (S).

– Jämställdhet är ett så otroligt viktigt område och hela me too-rörelsen skjuter fram värderingarna hoppas jag, säger Raimo Pärssinen till tidningen angående sitt beslut att närvara.

Rossana Dinamarca beklagade också att det var så få riksdagsledamöter på plats.

– Det är absolut ett problem att det är så få här i riksdagen, säger hon till DN.

Åsa Regnér hade även bjudit in initiativtagarna till de olika me too-uppropen till ett möte på Rosenbad under eftermiddagen, för att diskutera konkreta åtgärder för att öka jämställdheten i Sverige. Deltar gör bland annat journalistuppropet #deadline, juristuppropet #medvilkenrätt och skådespelaruppropet #tystnadtagning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet