Frågan är alltså om företag som driver skolor med skattemedel ska få gå med vinst – eller rättare sagt: om företagens vinst ska få komma ägarna till del.
Så sent som i torsdags presenterade Socialdemokraterna sin politik i frågan. Partiet kräver att privata aktörer inom vård, skola och omsorg inte ska få dra ned på personalkostnaderna i jämförelse med kommuner och landsting.
De hårdaste motståndarna mot vinster i välfärden är dock Vänsterpartiet, som kräver att skattemedel inte alls ska få gå till företag inom vinstdrivande företag inom skola, vård och äldreomsorg.
Men hur realistiskt är det att Vänsterpartiets krav förverkligas om de rödgröna vinner valet och Stefan Löfven blir statsminister?
– Vänsterpartiet har bundit sig hårt till ett stopp för vinster men Socialdemokraterna tycks bakom en tuff retorik ha bundit sig lika starkt för att inte införa ett formellt förbud, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet som bland annat forskat på partier och partibeteenden.
Vacklande MP-ledning
Enligt Hinnfors har vi hittills sett en vacklande ledning för Miljöpartiet. Å ena sidan har partiets kongress röstat för vinstförbud, å andra sidan tycks ledningen vilja hitta ett handlingsutrymme i frågan.
– Den senaste tidens preciseringar från partiledningen pekar på att det knappast blir ett hårt totalförbud, säger Jonas Hinnfors.
Jonas Hinnfors gör bedömningen att en socialdemokratisk ledd regering troligen kommer att införa olika former av kvalitetskontroller som kompletteras med något slags vag princip om att skolor inte i första hand skall drivas med vinstintresse. Något vinstförbud tror han inte det blir.
Passivt stöd
– Vänsterpartiet kan knappast göra annat än passivt stödja en sådan linje. Alternativet vore att gå på allianspartiernas troligen ännu vagare kontroll av skolföretagen, säger han.
Man kan, enligt Hinnfors, i så fall förvänta sig att besvikelsen blir ganska stor bland Vänsterpartiets väljare.
Som så många andra tror Hinnfors att Vänsterpartiet kommer att stanna utanför en eventuell Löfvenregering.
– Då kan partiledningen fortsätta driva sin långsiktiga linje i opposition vilket kan lugna kärnväljarna, säger Jonas Hinnfors.
Svårt...
Det kan också bli tekniskt svårt att genomföra ett förbud mot vinster i välfärdsföretag, i alla fall om det ska vara verkningsfullt.
– Problemet är att det finns så många sätt att föra ut pengar ur ett företag utan att det är fråga om vinstutdelning. Man kan hyra, köpa eller låna dyrt från andra företag som man själv äger och på så sätt föra ut vinster ur företaget, säger Jonas Vlachos, skolforskare och docent i nationalekonomi vid Stockholms universitet som också är knuten till Institutet för näringslivsforskning.
Enligt Jonas Vlachos är utdelningarna från välfärdsföretagen ganska små men ändå har priset ofta varit högt vid försäljning.
– Det har betalats väldigt mycket för en del skolor när de bytt ägare. Det måste ju bero på att den nye ägaren tror att det går att göra stora vinster. Det finns all anledning att tro att vinsterna är betydligt högre än vad som delas ut, säger han.
... men inte omöjligt
Enligt Jonas Vlachos är det svårt, men inte omöjligt, att stoppa vinstuttagen från välfärdsföretag.
– Ett radikal reglering vore att man inte får lov att göra affärer överhuvudtaget med andra företag som man har ägarintresse i men även det har en massa kryphål. Man kan till exempel ha bulvanägare, säger han.
Jonas Vlachos noterar att även Alliansen, i alla fall delar av den, ser att det finns problem med vissa typer av ägare i välfärdssektorn. Bland andra finansminister Anders Borg har efterlyst långsiktiga och kompetenta ägare.
– Vad betyder det i praktiken? Jag har väldigt svårt att se den tekniska lösningen även där. Kan man verkligen utkräva någon slags juridisk bindande långsiktighet, säger Jonas Vlachos.
Om man frågar ett företag som vill starta en skola kommer svaret med största sannolikt bli att det är en långsiktig satsning, menar Jonas Vlachos. Att kräva långsiktighet förefaller helt tandlöst, tycker han.
Kräva kvitton
Socialdemokraternas förslag, att privata aktörer inom vård, skola och omsorg inte ska få dra ned på personalkostnaderna i jämförelse med kommuner och landsting, får lite större förståelse från Jonas Vlachos.
– Det skulle göra det mindre lätt för vinstdrivande företag. Det är närmare ett kostnadsersättningssystem – att man helt enkelt kräver kvitton på de utgifter man haft. Då skulle man inte kompensera för utgifter företaget inte haft, säger han.
– Det skulle kunna vara en framkomlig väg men det blir å andra sidan väldigt byråkratiskt, Jonas Vlachos.