Hör polisens grupp för sexualbrott berätta om arbetet. Foto: Andy Wong/AP/TT, SVT

Trots satsning leder få våldtäktsutredningar till åtal

Uppdaterad
Publicerad

När skjutningar och sprängningar tog resurser från våldtäktsutredningarna bildade polisen i norra Stockholm en särskild grupp som skulle jobba fredat med våldtäktsärenden. Men trots det har andelen åtal bara ökat marginellt.

– Det här är svåra ärenden att bevisa, säger gruppchefen Niklas Kraft till Veckans Brott.

Sexualbrottsgruppen i Stockholm Nord bildades i september 2019 och består i dag av 22 personer varav 17 är utredare. Efter ett och ett halvt år har Brå utvärderat gruppens arbete och kommit fram till att kvaliteten höjts och utredningstiderna förkortats med cirka 28 procent.

Andelen slutredovisade ärenden till åklagare har dock inte ökat mer än i liknande polisområden. Nivån ligger runt 15 procent även i Stockholm Nord. Brå menar dock att man inte kan förvänta sig en stor ökning med tanke på ärendenas karaktär och faktorer som polisen har svårt att påverka.

– I många våldtäktsfall saknas vittnen och dokumenterade skador och det har ofta gått lång tid sedan händelsen. Det är ofta två olika versioner från målsägande och misstänkt vilket gör att det är ett svårt bevisläge i grunden, säger Sexualbrottsgruppens Niklas Kraft.

Brå lyfter även fram att cirka 40 procent av målsägandena väljer att i olika grad inte medverka i utredningarna. Det kan bland annat handla om avhopp eller att man inte vill låta sig undersökas för spårsäkring.

Lättare att utreda överfallsvåldtäkter

Den nya samtyckeslagen som infördes 2018 har lett till fler fällande domar för våldtäkt men även skapat nya utmaningar för polisen. Fler ärenden har tillkommit eftersom fler gärningar betraktas som våldtäkt och Niklas Kraft påpekar att det är just dessa fall som är svårast att utreda. Sexualbrottsutredaren Anna Penrell är inne på samma spår.

– Det kan ju vara lättare att utreda en överfallsvåldtäkt om den misstänkte lämnat DNA på platsen eller på målsäganden, och den DNA-profilen finns hos NFC. Men två personer i ett rum utan vittnen, och båda beskriver händelseförloppet ungefär likadant, med skillnaden att den ena säger att det var frivilligt och den andra säger att det inte var det, det är ju en helt annan utmaning förstås, säger Anna Penrell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.