– Vi får en hel del signaler om att det finns enheter, bland annat iva på Karolinska universitetssjukhuset i Solna där man vårdat de svårast sjuka i covid-19, där många väljer att säga upp sig. Det väcker en oro om att det kommer att bli väldigt tufft för de som blir kvar om det blir en andra våg, säger Gunilla George, ordförande för Vårdförbundet i Stockholm.
Hon är övertygad om att den höga arbetsbelastningen i kombination med brister i arbetsmiljön kan vara orsaken till uppsägningarna.
Tuff sommar
Monica Jonsson, styrelseledamot i Vårdförbundets avdelning Östergötland, delar den bilden.
– Sommaren har varit tuff. 600 av våra medlemmar här i Östergötland har inte fått fyra veckors sammanhängande semester, utan bara tre veckors semester. De var slitna redan innan och har inte fått den återhämtning som de behöver.
Monica Jonsson berättar att det finns en besvikelse på arbetsgivaren, eftersom regionen betalat relativt låg ersättning för att medarbetarna fått skjuta upp delar av sin semester.
I Östergötland har ersättningen varit 8 000 kronor per flyttad vecka, vilket är betydligt lägre än i Västernorrland där de som arbetar på covidavdelningar fått 25 000 kronor per vecka.
Ingen ersättning
I Jönköping och Värnamo har de som arbetar på operation/iva inte fått någon ersättning alls.
Sinevo Ribeiro, förbundsordförande för Vårdförbundet, konstaterar att det finns en del regioner som varken följt kollektivavtalet eller semesterlagen.
– Den känsla jag får när jag pratar med våra lokala företrädare är att arbetsgivare har använt pandemin som en ursäkt för att lösa resten av sommarsemestern, säger hon.
Efterlyser krishantering
Att lösa sommarledighet för sjuksköterskor är något som arbetsgivarna brottats med i över tio år, och i år har pandemin placerat frågan om återhämtning på sin spets.
– Vi är oroliga för höga sjuktal och där har arbetsgivarna ett stort ansvar, säger Ribeiro.
– Det som händer nu är att medlemmar säger upp sig. De är så trötta.