De utrotningshotade bergsgorillorna i Virungabergen har ökat. Nu finns över 1 000 individer i regnskogarna kring den östafrikanska bergskedjan. Men det ser inte lika ljust ut för alla ryggradsdjur, enligt WWF:s senaste rapport Living planet report 2016. Foto: Jerome Delay / AP via TT

Två tredjedelar av världens vilda djur kommer kanske ha dött på 50 år

Uppdaterad
Publicerad

Två tredjedelar av världens djurarter har inte dött ut på snart 50 år. Däremot har antalet vilda ryggradsdjur minskat stadigt de senaste decennierna – och fortsätter att göra så. SVT.s Faktakollen har tittat närmare på läget.

Påstående: ”Vi har tappat två tredjedelar av djuren i världen de senaste 50 åren.” (Håkan Wirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF, Morgonstudion, 1 juni 2018)

Efter fredagens sändning av Morgonstudion fick Faktakollen ett mejl från en tittare som undrade om det inte var överdrivet att påstå att mer än två tredjedelar av alla djurarter har försvunnit på 50 år.

Faktakollen

Riskerar ha försvunnit 2020

Det var i samband med nyheten att stammen bergsgorillor i Virungabergen, på gränsen mellan Kongo-Kinshasa, Rwanda och Uganda, fortsätter öka som Världsnaturfondens generalsekreterare Håkan Wirtén intervjuades. Han sa då att ”vi har tappat två tredjedelar av djuren i världen under de senaste åren”.

Men stämmer det verkligen?

Faktakollen ringde upp Håkan Wirtén och kan konstatera att det inte är fullt så illa som det låter.

Han menade inte att världens djurarter har minskat avsevärt på ett halvt århundrade utan syftade på vad WWF har kommit fram till i en global rapport, som släpptes i oktober 2016.

I Living planet report, som SVT Nyheter skrev om när den släpptes, slog forskare från WWF och Zoological Society of London fast att antalet vilda ryggradsdjur i världen har minskat med 58 procent mellan 1970 och 2012. Alltså mer än halverats.

Det var dock inte riktigt så Wirtén uttryckte sig i programmet.

– Man kan ju inte vara lika detaljerad när man har två minuter på sig att få fram ett budskap i tv som när man håller ett seminarium eller liknande. Men kurvan har sett likadan ut i snart 50 år. Allt tyder på att vi kommer att ha tappat två tredjedelar av de här ryggradsdjuren som vi har följt. Trenden är jätteotäck, säger han till Faktakollen.

Negativ trend

WWF har som en del av organisationens Living planet index övervakat närmare 14 000 populationer – en grupp individer av en art som finns inom ett visst område – bland drygt 3 700 olika arter av ryggradsdjur. Det handlar om däggdjur, fåglar, groddjur, fiskar och reptiler. Och i den senaste rapporten slår forskarna alltså fast att hälften av djuren har försvunnit på snart 50 år. Mångfalden fortsätter dessutom att minska.

FN har som mål att hejda förlusterna av biologisk mångfald och senast 2020 skydda och förebygga utrotning av hotade arter. Men om utvecklingen inte stoppas räknar forskarna med att två tredjedelar, 67 procent, av djuren är borta då.

”Lite lätt saltat”

Faktakollen har också pratat med Henrik Thurfjell, expert på ryggradsdjur och konsulent vid Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet, om påståendet om djurens utdöende.

– Det är väl lite lätt saltat men i grunden hyfsat rätt. Det är inte orimligt. Maximalt två tredjedelar men kanske att hälften av djuren har försvunnit sedan 1970, säger han.

Ett annat mått kommer från Internationella naturvårdsunionen (IUCN), som mäter utdöendetakten bland ryggradslösa djur. Medan IUCN mäter risken för en djurart att dö ut mäter Living planet index hur många individer det finns på utvalda platser, alltså hur det går för varje enskild art över tid. Men enligt Henrik Thurfjell visar de ungefär samma sak: att det är många djur i världen som är utrotningshotade.

Kommentar från Världsnaturfonden WWF:s generalsekreterare Håkan Wirtén:

”Jag ville som sagt ge en relief till den glada nyheten om ökningen av bergsgorillorna. I en värld där vi tappar en så stor andel av djuren så snabbt så gör det ju nyheten om bergsgorillorna ännu roligare och mer imponerande.”

Sammanfattning: Två tredjedelar av världens djurarter kommer inte att ha dött ut på 50 år, så som nyvakna tittare kan ha uppfattat Håkan Wirténs ord i Morgonstudion tidigt på fredagsmorgonen. Däremot är det sant att två tredjedelar av världens djur – om man räknar vilda ryggradsdjur – kan ha dött ut mellan 1970 och 2020, om man ser till WWF:s Living planet index. Om två år får vi facit.

Har du någon fakta som kan bidra till texten eller andra påståenden från makthavare som du tycker att SVT:s Faktakollen borde granska, mejla oss på faktakollen@svt.se.

Källor:

  • Intervju, Håkan Wirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF
  • Intervju, Henrik Thurfjell, expert på ryggradsdjur och konsulent vid Artdatabanken
  • Living Planet Report 2016, och sammanfattning på svenska

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Faktakollen

Mer i ämnet