De senaste två dagarna har antalet patienter som vårdas med hjälp av intensivvård (iva) på grund av covid-19 ökat kraftigt. Totalt vårdas nu 240 patienter på dessa avdelningar runtom i landet, att jämföra med 197 patienter för tio dagar sedan. Även antalet patienter på vanliga vårdavdelningar har gått upp.
Eftersläpning
Precis som för dem som avlider på grund av viruset, finns dock en tidsförskjutning. För dem som vårdas på iva är denna fördröjning i genomsnitt 10,8 dagar från insjuknandet, varför de aktuella siffrorna alltså speglar situationen i samhället såsom den var runt den 18 februari.
Av landets 21 regioner är det drygt hälften som nu rapporterar en uppåtgående trend av antalet patienter på iva. Flest iva-patienter i förhållande till antalet invånare har just nu Västerbotten med 13 inneliggande iva-patienter, följt av Norrbotten, Jönköping samt Västra Götalandsregionen.
”Bekymmersam situation”
– Beslutet fattas om en timme, men det är där jag tror vi kommer att hamna. Det är en väldigt bekymmersam situation vi har just nu, säger Taha Alexandersson på Socialstyrelsen.
Det som är extra oroande, säger hon, är att det är förhållandevis små regioner som är hårdast drabbade, som Västerbotten och Norrbotten.
– Det är alltid bekymmersamt om en liten region får stora inflöden av patienter. Det svenska sjukvårdssystemet bygger på att man kan hjälpa varandra, men om flera regioner har det lika tufft kan det bli svårt. I de norra regionerna har man stor vana vid att transportera patienter, men resurserna är inte oändliga, säger Taha Alexandersson.
En annan sak som skiljer sig jämfört med våren, säger hon, är att fler patientkategorier är i behov av vård nu. I våras ställde vården om på ett helt annat sätt, något som inte varit möjligt nu på grund av det vårdbehov som finns.
– Intensivvården ska räcka till alla, inte bara dem med covid, säger Taha Alexandersson.