Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Turkietkorrespondent på platsen där skottlossningen i Istanbul skedde den 6 september – Se övervakningsbilderna från händelsen. Foto: Brottsplats Stockholm/SVT

Uppgifter: Fem svenskar kommer att åtalas för olaga vapeninnehav efter skjutningen i Istanbul

Uppdaterad
Publicerad

De fem svenskarna som gripits i Turkiet efter skottlossningen i Istanbul, kopplad till den pågående våldsvågen i Stockholm, Uppsala och Norrköping, kommer att åtalas för olaga vapeninnehav, enligt nya uppgifter till SVT.

I torsdags bekräftade Utrikesdepartementet att fem svenska medborgare har gripits i Turkiet.

Detta efter att en skottlossning ägt rum mot en adress i Istanbul som enligt uppgift kan kopplas till Foxtrotledaren Rawa Majid och hans allierade, och som blev startskottet för den pågående våldsvågen i Stockholm, Uppsala och Norrköping.

Det ska handla om män i 20-30-årsåldern, varav tre kommer från Norrköping.

Nu erfar SVT att de fem personerna kommer att åtalas.

– Det pågår en process just nu om att väcka åtal mot de fem svenskarna med brottsrubriceringen olaga vapeninnehav, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.

Olaga vapeninnehav kan ge upp till tre års fängelse i Turkiet.

Sju personer har skjutits ihjäl på tio dagar i Stockholm och Uppsala, och ännu fler har drabbats av hämndskjutningar och sprängningar. Se den senaste veckans våldsutveckling i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sju personer har skjutits till döds i Uppsala och Stockholm på tio dagar. Flera av dåden kopplas till det kriminella nätverket Foxtrot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.