Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Matilda Kärnerup anländer till sin bröllopsfest i Slottslängorna Sölvesborg på lördagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Uppgifter: Mc-toppen var gäst på flera av Åkessons fester

Uppdaterad
Publicerad

SD-ledaren Jimmie Åkesson hävdar att han bara är ”ytligt bekant” med den bröllopsgäst som har kopplingar till den kriminella mc-miljön.

Men enligt uppgifter till Aftonbladet har mannen i flera år gästat Åkessons privata fester.

En av gästerna på Åkessons bröllop har en ledande i det kriminella mc-gänget Comanches.

Åkesson har tidigare sagt att han bara är ytligt bekant med mannen, som var bjuden på bröllopet som respektive till gruppledaren Mattias Karlssons ex-fru.

Men mannen har under flera år bjudits in till Jimmie Åkessons privata tillställningar. Enligt uppgifter till SVT ska han i samband med besök i Sölvesborg flera gånger ha övernattat hos närstående till Jimmie Åkesson.

Mannen var även gäst på SD-ledarens ”glitterfest” 2018. En SD-källa som Aftonbladet pratat med beskriver det som en ”hierarki-fest” där endast de som fått Åkessons gillande är bjudna.

SVT har sökt Jimmie Åkesson som hänvisar till tidigare inlägg på plattformen X, där han bland annat skrivit att varken han eller frun känt till mannens bakgrund inom den kriminella mc-miljön.

Pressavdelningen hade uppgifter

Men flera toppnamn inom Sverigedemokraterna samt partiets pressavdelning ska ha känt till bröllopsgästens gängkoppling.

En av dem är SD:s gruppledaren Mattias Karlsson. Han säger sig däremot inte ha fört informationen vidare.

”Jag har inte haft någon som helst kommunikation med Jimmie om hans gästlista eller om att jag relativt nyligen fick veta att min ex-partners nya partner, relativt nyligen, valt att inta en ledande position i en högst tvivelaktig organisation”, skrev Karlsson på X.

Expo granskade mannens kopplingar till Sverigedemokraterna i juli och ställde då frågor till partiets pressavdelning. Inte heller dem ska ha berättat för partiledaren om kopplingen.

”Faller på sin egen orimlighet”

”Det faller på sin egen orimlighet att information om en enskild riksdagsledamots ex-frus nya make och hans förehavanden skulle vara relevant att lyfta till partiets toppskikt”, skriver Oscar Cavalli-Björkman i ett sms till Expo.

Även Richard Jomshof kände till bröllopsgästens bakgrund, men skriver på X att han inte sagt något till Åkesson.

Henrik Torehammar, politisk kommentator SvD

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Beter sig lite mer som ett normalt parti”. SvD:s Henrik Torehammar om Jimmie Åkessons pudling efter att en av gästerna på hans bröllop har kopplats till kriminellt gäng. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.