Utarmad jord ger dåligt vete

Uppdaterad
Publicerad

Åkerjorden har blivit så utarmad på mineraler att t.ex. järn i vetekornen har minskat med hälften sedan 1960talet. Det visar forskning vid Lantbruksuniversitetet i Uppsala.

Andra mineraler som minskat i åker- jorden är t.ex. koppar, zink, krom och mangan. Professor Holger Kirchman säger att man gödslar fel; nu måste man tillföra mineraler till jorden.

Kirchman säger till Svenska Dagbladet att han är säker på att en stor del av svenskarna lider av mineralbrist. En annan effekt av mineralbrist i jorden är att skördarna kan komma att minska.

Stora korn -mindre näring

Under decennierna har man förädlat vetet allt mer. Man har framförallt strävat efter att få fram större korn. Det har gjort att kolhydratsdelen ökat medan näringsämnena i grodden är konstant.

Åke Bruce, professor vid Livsmedelsverket, menar att växtförädlingen i stället borde inriktas på att öka näringsinnehållet.

-Om vi nu kan visa på minskning kan det spela en viss roll, säger han. Detta eftersom bröd står för 20 procent av svenskarnas järnintag.

Bristfällig forskning

Ett sätt att få näringsrikare säd är att berika jorden med de mineraler som saknas. Att det ännu inte görs i stor skala beror enligt professor Lars Bergström på SLU på att forskningen inte har uppmärksammat det. -Det är väldigt lite fokus på vad vi producerar och hur vi ska öka mineralhalterna i spannmål, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.