Förslag: Fotboja för unga som vårdas enligt LVU

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utredaren och socialtjänstministern på presskonferensen. Foto: Regeringen/SVT

Förslag: Fotboja för unga som vårdas enligt LVU

Uppdaterad
Publicerad

Läget på Sis-hemmen har varit en stor del av kriminaldebatten.

Nu föreslås fotboja för att stoppa rymningar.

– Det är ett väldigt bra hjälpmedel, säger utredaren Caroline Oredsson.

De statliga Sis-hemmen har varit omdiskuterade de senaste åren, bland annat efter flera uppmärksammade rymningar.

Det har redan lagstiftats om en begränsning av mobiltelefoner. På måndagen presenteras den sista delen av utredningen om utökade befogenheter på Sis-hem och LVM-hem.

Fotboja ett av förslagen

Ett av förslagen är att kunna använda fotboja för de som vårdas enligt LVU, vid vistelser utanför Sis-hemmet.

– Det är inte ett fullgott skydd mot avvikelser, men det är ett hjälpsamt verktyg, säger utredaren Caroline Oredsson på en pressträff.

Även vid LSU, alltså för de som avtjänar sluten ungdomsvård på Sis, skulle man vilja se en möjlighet till fotboja. Det för att kunna se om någon avviker från institutionen.

– Det är ett väldigt bra hjälpmedel för att kunna motverka avvikningar och fritagningar.

Ett annat av förslagen handlar om metalldetektorer vid inpassering, och utökade möjligheter till kroppsvisitation, till exempel i samband med transport. Idag finns inte möjlighet till kroppsvisitation utanför Sis-hemmen, konstaterar utredaren.

– Det är något som jag tycker är helt oacceptabelt, inte minst för personalens trygghet och säkerhet, säger Caroline Oredsson.

Pågår en större översyn

Samtidigt pågår en annan utredning, ledd av åklagaren Lise Tamm, som är en översyn av hela den statliga barn- och ungdomsvården och alternativ till hur den skulle kunna se ut.

Den ska presenteras 2025.

– Trots omfattande insatser så kvarstår betydande utmaningar inom den statliga barn- och ungdomsvården, och därför ska den reformeras i grunden, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.