Under många år har friande domar mot misstänkta våldtäktsmän väckt högljudda protester. För att någon ska fällas för våldtäkt krävs i dag våld eller hot om våld eller att man utnyttjat någon som varit i en särskilt utsatt situation.
Många har varit emot samtyckeslag
Men lagen är på väg att skärpas. Inom kort kommer ett förslag som bland annat innebär att förövaren måste försäkra sig om att den andra var med på att ha sex. Ett samtycke som många advokater och politiker tidigare varit emot.
Bland dem som uttalat sig mot en sådan lagstiftning finns t ex Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet, Beatrice Ask (M), fd justitieminister och Thomas Bodström (S), fd justitieminister.
Politikerna har svängt
På senare tid har politikerna svängt och mycket tyder nu på att en samtyckeslag skulle gå igenom i riksdagen.
För dem som kämpat länge är det goda nyheter. Både att förslaget om en ny lag innehåller samtycke, och att det finns en skrivning om grov oaktsamhet. Ett begrepp som kommer leda till att fler döms för våldtäkt, tror Ida Östensson, grundare av jämställdhetsstiftelsen Make Equal.
– Det är magiskt, skitkul! Vi var ju så många som var med och drev det här redan för tre år sedan. I dag kommer du undan med att säga ”jag trodde att hon ville”, ”jag trodde att hon var över 15”´, ”jag trodde inte att hon var så pass full”, säger Ida Östensson.
”Du borde ha förstått”
– Däremot, fortsätter Ida Östensson – om det finns ett oaktsamhetsrekvisit i lagen, så kommer det att säga ”du borde ha förstått att hon var under 15”, ”du borde ha försäkrat dig om att hon inte var så pass full att hon inte var medveten om vad som skedde”.
Agenda har träffat läkaren Anna Tiihonen Möller vid Akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset i Stockholm. Enligt en ny undersökning som hon gjort bland patienter på mottagningen, upplever sju av tio våldtäktsoffer att de blir ”paralyserade” under våldtäkten – de kan inte göra motstånd.
Inget motstånd – inga skador
– När man hamnar i en ”frysreaktion” gör man inte fysiskt motstånd och det leder också till att det inte blir skador. Vi ser att det är väldigt ovanligt med skador efter våldtäkt. Fortfarande läggs ganska mycket fokus på skador i rättsprocessen. Om vi kan säga att gör man inte motstånd blir det inte heller skador, så hänger det tydligt ihop, säger hon.
Sofia Österlöf, som utsattes för ett övergrepp för fem år sedan, tror att en samtyckeslag är ett steg i rätt riktning.
– Att ha en samtyckeslag skulle hjälpa oss att förändra attityden. Att det faktiskt behövs ett ja. Tystnad eller sömn eller passivitet – det är inte ett ja, säger Sofia Österlöf.
Reportage i Agenda söndag 25 september kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. I studion: Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt, och Björn Sandin, försvarsadvokat.