I förra veckan kunde SVT:s Veckans brott avslöja en hemlig rapport från polisens nationella operativa avdelning (Noa), där hård kritik riktas mot polisregionernas utredningar av sexbrott mot barn på nätet.
I rapporten riktas svidande kritik mot polisregionerna. Rapportförfattarna menar att regionernas hantering av fallen på sikt riskerar att bagatellisera sexuella övergrepp mot barn.
Enligt dokumentet så ligger också tusentals ärenden på hög utan utredare i landet.
Men enligt Lars Andersson, chef på regionalt it-brottscentrum i Nord, så är det oklart var underlaget i rapporten kommer ifrån.
– Jag känner inte igen siffrorna eller det som påstås, säger han.
Behöver mer personal
Enligt Lars Andersson så sitter regionen med över två hundra öppna brottsmisstankar i nuläget.
Hinner ni utreda fler ärenden än vad ni får in?
– Nej, det gör vi inte. Vi behöver vara fler för att hinna utreda så fort som det kräver, säger han.
Störst är efterfrågan på it-forensiker och utredare. Regionens avdelning för internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn (Isub) är inget undantag.
– Vi skulle behöva vara minst tio till i regionen för att hantera det totala behovet på utredningssidan på alla brottsområden. Vi skulle också behöva vara ytterligare fyra, fem isub-utredare.
”Är inte i fas”
Inte heller i polisregion Syd hinner man utreda fler ärenden än vad som kommer in i nuläget, trots förbättringar av hanteringen, enligt Petra Stenkula, chef på utredningsenheten.
– Vi har genomgått en resa de senaste två åren. Vi är av med de äldsta balanserna, säger hon.
Men rapportens bild av att utbildad personal saknas stämmer, enligt Petra Stenkula. Både it-forensiker och utredare pekas ut som en bristvara.
– Inflödet av ärenden har ökat med 20 till 30 procent under 2019 och 2020. Det gör att vi inte riktigt är i fas då vi har brist på utbildad personal, säger hon.
Anledningen till varför ökningen av antalet ärenden varit så markant går bara att spekulera i, enligt Petra Stenkula.
– Vi kan spekulera i att det beror på en ökad it-användning. Det skulle lika gärna kunna vara att vi upptäcker mer brottslighet, säger hon.