Det är möjligt att befintliga vaccin mot covid-19 inte skyddar lika bra mot den nya varianten som de tidigare, befarar Modernas vd Stéphane Bancel. Foto: EPA/NANCY LANE / POOL

Tillverkare: Vaccinet troligen mindre effektivt mot omikron

Uppdaterad
Publicerad

Ledande vaccintillverkare befarar att befintliga covidvaccin ger sämre skydd mot den nya virusvarianten omikron än tidigare varianter. De närmaste veckorna väntar intensiv forskning för att ta reda på svaret.

– Jag tror inte att det kommer vara på samma nivå som vi haft med delta, säger Modernas vd Stéphane Bancel till Financial Times om vilket skydd bolagets vaccin ger om omikron.

Hur pass mycket mindre vaccinet skyddar mot omikron vill Stéphane Bancel inte sia om innan det finns data, men enligt samtal han har haft med forskare kommer skyddet att vara lägre. Han räknar med att det kan vara känt om ungefär två veckor huruvida det befintliga vaccinet är effektivt mot omikron. Det kan dock dröja flera månader innan ett nytt vaccin kan vara färdigt att levereras, enligt Bancel.

Pfizer: Vaccinet inte verkningslöst

Pfizers vd Albert Bourla säger till CNBC att han inte tror att det nuvarande vaccinet kommer att vara verkningslöst – men att det är möjligt att det ger sämre skydd mot omikron än tidigare virusvarianter. 

– I fredags gjorde vi vår första genetiska mall, som är det första steget i utvecklingsprocessen av ett nytt vaccin, säger Albert Bourla. 

Albert Bourla liknar situationen med den tidigare i år, när Pfizer och bolagets tyska partner Biontech utvecklade ett nytt vaccin på 95 dagar när det fanns farhågor om att det tidigare vaccinet inte var verksamt mot deltavarianten. Det vaccinet behövde dock aldrig användas.

”Har en viss optimism”

Professor Andrew Pollard, chefsforskare för Astra Zenecas och Oxforduniversitets covidvaccin, säger till BBC att befintliga vacciner borde fungera mot den nya virusvarianten, men att det krävs mer forskning under de kommande veckorna för att kunna slå fast detta. 

– Åtminstone ur spekulativ synvinkel har vi en viss optimism om att vaccinet fortfarande borde fungera mot en ny variant för att förhindra allvarlig sjukdom, men vi måste vänta några veckor för att få det bekräftat, säger han till BBC. 

Forskning i södra Afrika

Astra Zeneca bedriver sedan tidigare forskning i Botswana och Eswatini (Swaziland) i södra Afrika, där den nya varianten tidigt konstaterades. I ett skriftligt uttalande till SVT skriver Astra Zeneca att man hoppas att det nu ska underlätta forskningen eftersom man kan samla in verkliga data om hur vaccinet fungerar mot virusvarianten. 

Astra Zeneca testar också hur bolagets ”antikropps-cocktail”  AZD7442, som ännu väntar på godkännande, fungerar mot omikron. 

“Vi hoppas att AZD7442 kommer att behålla sin effektivitet eftersom den består av två potenta antikroppar med olika och kompletterande aktiviteter mot viruset”, skriver bolaget i uttalandet till SVT. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.