Andreas Johansson Heinö, Stina Dabrowski och Ali Esbati.

Vad får man säga i invandringsdebatten?

Uppdaterad
Publicerad

Vad får man säga i debatten om invandring och rasism? Ska man debattera med alla? Är det rätt att ibland ”våga vägra debatten”?

– Antirasismen är nästan en del av den svenska identiteten. Debatten är väldigt känslomässig. Politikerna har inte behövt föra en debatt om invandringen på flera decennier. Det blir lite yrvaket. Man letar efter positioner, säger Andreas Johansson Heinö, statsvetare och författare knuten till den liberala tankesmedjan Timbro.

Han tror att det kommer att bli fler – och kanske intensivare – debatter om invandringen men för att vinna opinionen kan politikerna inte bara avfärda kritiken på moraliska grunder.

– Debatten är väldigt känslostyrd. Det är bra med värderingar och känslor men i invandringsdebatten finns det en för stor slagsida åt det hållet. Det skulle behövas mera balans där man dämpar tonläget och argumenterar mer utifrån fakta, säger han.

Andreas Johansson Heinö påpekar att svensk debatt i andra sammanhang är ganska försiktig. Siffror och andra fakta lyfts fram i stor utsträckning.

Enligt Andreas Johansson Heinö har det blivit en alltför skarp moralisk gräns för vilka uppfattningar som tolereras i debatten.

– Det handlar ofta om vad som får sägas och tyckas. I stället för att bemöta meningsmotståndare i sak ifrågasätter man ofta att de överhuvud taget får komma till tals.

– Det är lite speciellt för invandringsdebatten. Man kan jämföra med andra frågor. Det är få borgare som tycker Vänsterpartiet har bra skattepolitik men man bemöter dem med sakliga argument, säger Andreas Johansson Heinö.

Förvirring bland politiker och journalister

Andreas Johansson Heinö anser att det finns en förvirring, en osäkerhet, bland både politiker och journalister om terminologin på det här området.

Man förmår inte hålla isär olika saker. Frågor som har att göra med migration, invandringspolitik och regler för asylmottagning och arbetskraftsinvandring glider ofta över i en diskussion om rasism och diskriminering.

–  Det blir rasismdebatter och väldigt olika sakfrågor blandas ihop till en enda röra.  Det behövs mer sakpolitisk debatt och mindre av metadebatter om vem man ska debattera med eller inte debattera med.

Andreas Johansson Heinö påpekar att rasister naturligtvis är mot invandringspolitiken. Men alla som ifrågasätter invandringspolitiken är inte nödvändigtvis rasister, hävdar han.

– Men den senaste tidens rasismdebatt är så stark och kraftig att den tränger ut det andra, säger Andreas Johansson Heinö.

En orsak till att man i Sverige har svårt att diskutera frågor kring invandring är att begrepp som mångkultur, tolerans och liberal syn på invandring har blivit en del av identiteten i den svenska offentligheten, menar Andreas Johansson Heinö.

– Det sitter djupt. Det upplevs nästan existentiellt när det blir ifrågasatt.

Stämpla ut motståndare

Enligt Andreas Johansson Heinö  blir det lockande att stämpla ut motståndare med anklagelsen för att vara rasister. Till exempel anklagas LO för rasism från borgerligt håll när organisationen vill begränsa arbetskraftsinvandring. Ett exempel från andra politiska hållet var att Tobias Billström kallades rasist när han diskuterade ”volymen” av asylsökande.

Enligt Andreas Johansson Heinö finns det en tendens bland politiker och opinionsbildare att överdriva mediernas betydelse. Man tror att hur man pratar skulle vara avgörande.

– Men det som diskuteras är ju verkliga problem och det måste politikerna kunna svara på. Det är dödfött att försöka stänga debatten för det spiller över på så många andra områden.

Formulering i Agenda

Andreas Johansson Heinö tycker inte det är så konstigt att det finns de som inte är nöjda med hur man diskuterar olika frågor. Ett sådant missnöje finns det alltid. Men han anser inte att debatten förs på Sverigedemokraternas villkor, i alla fall om man ser till Sveriges Radio, Sveriges Television och de stora debattsidorna.

Undantag förekommer dock.

– Frågeställningen i partiledardebatten i höstas i Agenda kan kanske sägas ligga i linje med hur SD självt formulerar frågan, säger Andreas Johansson Heinö och syftar på frågan ”Hur mycket invandring tål Sverige?”. 

Han blev inte förvånad över reaktionerna på formuleringen.

–  Som så ofta blev det en metadebatt, en debatt om debatten. Ingen kommer ihåg vad partiledarna sa, bara att de fick den frågan, säger Andreas Johansson Heinö.

Men vad var det som hände? Jo, SD:s partiledare Jimmie Åkesson fick frågan, gav sitt svar – och sju andra partiledare sade att ”det här är inget problem, vi tål mycket invandring”, erinrar sig Andreas Johansson Heinö.

– Debatten förs fortfarande efter de linjer som varit det normala i Sverige under flera decennier. Enigheten är stor från höger till vänster. Trots det blir det metadebatter.

Våga (vägra) debatten

Måndagen den 15 april klockan 19 arrangeras en debatt av Publicistklubben i Stockholm.

Debatten har rubriken ”Våga (vägra) ta debatten” och sänds direkt på SVT Play.

Medverkande i debatten är bland andra SVT:s reporter Janne Josefsson, Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg och statssekreterare Jasenko Selimovic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.