Det är Statistiska centralbyråns undersökning av levnadsförhållanden som visar att tre procent av Sveriges befolkning, 16 år och äldre, någon gång varit utsatta för våld under de senaste 12 månaderna.
Undersökningen visade att 15 procent av befolkningen någon gång under det senaste året avstått från att ge sig ut på kvällen av oro för att bli överfallen eller hotad.
Det är mycket vanligare bland kvinnor än bland män.
Hela 23 procent av kvinnorna uppger att de avstått från att gå ut jämfört med sex procent av männen.
LÄS MER: Otryggheten i Sverige ökar, enligt siffror från Brå
”Tänker på att inte röra mig ute”
Rebecca Labeeb är en av alla kvinnor som känner sig orolig när hon rör sig ute kvällstid. Hon berättar att hon brukar be sin sambo möta henne när hon är på väg hem sent på kvällen.
– Jag tänker själv på att inte röra mig ute på kvällen och tänker även på vad jag har på mig, säger hon.
Även Jennifer Aburto säger att hon som tjej måste vara mer uppmärksam än vad killar behöver vara när hon går ut på kvällen.
– Så här ser samhället ut just nu. Förhoppningsvis blir det bättre i framtiden, men nu måste man tyvärr se till att hålla ryggen fri, kolla vem som går bakom dig och ta hand om dig själv.
Många avstår från att gå ut
Att en femtedel av kvinnorna avstått från att gå ut på kvällen reagerar Rebecca Labeeb starkt på.
– Det är fruktansvärt. Jag känner igen mig i det, säger hon till SVT Nyheter.
Kim Anh Giang säger att hon går ut ändå, men att hon samtidigt är försiktig.
– Jag brukar sms:a eller ringa någon så att det finns någon som vet var jag är. Ibland pratar jag på telefon med någon samtidigt, om jag rör mig ute på kvällen, säger hon.
”Vi kvinnor lär oss tidigt”
Lisen Andréasson jobbar med organisationen Nattskiftet som arbetar för en tryggare nattmiljö för ungdomar, hon känner igen rädslan men menar att det i grunden handlar om att man måste arbeta för en attitydförändring.
– Rädslan är högre hos kvinnor, det märker vi. Men jag tror att det hänger ihop med att vi som kvinnor tidigt får lära oss att vara rädda om oss. Vi skall tänka på hur vi klär oss, att vi inte blir för fulla, ser till att ha sällskap hem och så vidare. Men tittar man på klubbmiljöer där vi jobbar är det ju vanligare med våld mellan män.
Positivt att prata om det
Lisen Andréasson menar att medvetenheten hos ungdomar har ökat men hon tror att det i sin tur kan bidra till rädsla och oro.
– Samtidigt är det positivt att vi pratar om det. Ökar medvetenheten kan man också börja jobba med attityder, säger hon.
Enligt SCB:s undersökning är det 7 procent som varit utsatta för hot eller våld någon gång under det senaste året. En procent har utsatts för hot eller våld i en bostad, antingen egna eller någon annans. Att utsättas för hot eller våld på allmän plats är vanliger bland män, hot eller våld i arbetet är dock vanligare bland kvinnor.