Här saknar varannan elev gymnasiebehörighet

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor skillnad i resultat mellan Stockholms stads olika skolor. Förra året saknade varannan elev på Rinkebyskolan behörighet till gymnasiet när de slutade nionde klass.

För fem år sen saknade en tredjedel av eleverna som slutade nian på Rinkebyskolan behörighet till gymnasiet. Nu är mer än varannan elev obehörig.

Shahed Ali Hussein som går i åttan har trots att hon flyttat en timme bort valt att gå kvar i Rinkebyskolan.

Val 2018 – #dinröst

– Det finns något här som inte finns på andra skolor, en gemenskap, säger hon.

”Det påverkar hela skolan och Rinkeby”

Men mycket kan bli bättre på skolan.

– Skolan är sliten. Och när vi säger att vi vill måla om eller byta bänkar så säger de att vi inte har råd. Och det är byte av lärare hela tiden. Det är synd för det påverkar hela skolan och bilden av Rinkeby, säger Shahed Ali Hussein.

Rektorn: Nu satsar vi på behöriga lärare

Rinkebyskolan har 71,9 procent andel behöriga lärare, visar SVT:s kartläggning. Skolans rektor Martin Malmgren är relativt ny på sin stol men han tror att resultaten kommer bli bättre i år.

–  Det är tråkigt både för oss som jobbar här och för eleverna att många går ut utan gymnasiebehörighet. Nu ska vi förstärka lärartätheten och vi ska jobba väldigt aktivt med att få behöriga och legitimerade lärare, säger han.

Föräldrar: Bussa barnen in till stan

Många föräldrar i området är oroade över de låga resultaten. Hagi Farah som representerar Järva föräldraallians kräver nu att politikerna agerar.

–  När polisen själva säger att de som står och säljer droger i centrum alla kommer från våra skolor måste någonting hända. Om vi bryr oss om de här barnen som går i nian nu så bussar vi dem till andra skolor inne i stan tills vi hittar andra former som gör att de klarar skolan, säger han.

Skolborgarrådet vill slå ihop skolorna

Men Stockholms skolborgarråd Olle Burell (S) vill inte att eleverna ska flyttas.

– Föräldrarnas oro är befogad, man vill att barnen ska få en bra skolgång men mitt ansvar är att se på grundstrukturen. Jag tror att vi har planerat den här stadsdelen fel.

Han vill att skolorna i Rinkeby ska slås ihop.

– Trots att vi har satt in extra resurser och ökat lärartätheten så syns inte det på resultaten. Vi måste därför ta till ett helt nytt radikalt grepp. Jag tror inte på en renodlad högstadieskola i Rinkeby utan skulle vilja att vi slog ihop låg– och mellanstadieskolorna med högstadiet och få flera skolor, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet