En kvinna går utomhus Foto: Arkivfoto TT

Varannan ung kvinna tar ofta en annan väg på grund av oro för brott

Uppdaterad
Publicerad

Förra året tog nästan varannan ung kvinna ofta en annan väg på grund av oro för brott. Samtidigt har förtroendet ökat för polisen. Det framgår av Brottsförebyggande rådets Nationella trygghetsundersökning, NTU.

Under tisdagen släppte Brottsförebyggande rådet, Brå, sin årliga rapport Nationell trygghetsundersökning. Enligt den ökade förtroendet för polisen från 42 procent till 52 procent mellan 2017 och 2019.

– Det är positivt att förtroendet för polisen ökar, och även förtroendet för resterande myndigheter som vi frågar om, har ökat igen efter en minskning 2017, säger Maria Molin, projektledare, Brå, i en kommentar.

Samtidigt har den självrapporterade utsattheten för brott, undantaget fickstöld och sexualbrott, mot enskild person ökat sedan 2017. Flest personer (9,1 procent) uppger att de blev hotade förra året. Det brott som är minst vanligt (1,4 procent) är att utsättas för är personrån.

Skillnaderna är stora både mellan könen och i olika åldersgrupper. Män i åldrarna 16-19 år uppger i störst utsträckning (11,7 procent) att de utsattes för misshandel under 2018.

Varannan kvinna valde en annan väg på grund av otrygghet

Kvinnor i åldern 20-24 år är den grupp som i störst utsträckning (34,4 procent) uppger att de utsattes för sexualbrott under samma år. Nästan varannan (45 procent) kvinna i samma åldersgrupp uppger också att de mycket eller ganska ofta, har tagit en annan väg på grund av oro för brott.

Det kan jämföras med 14 procent av männen i motsvarande åldersgrupp. 2019 uppger 28 procent av befolkningen (de som svarat på undersökningen är 16-84 år) att de känner sig mycket eller ganska otrygga eller att de till följd av otrygghet valt att undvika att gå ut ensamma under sena kvällar i sitt bostadsområde. Den här siffran ligger på samma nivå som 2018.

– Att tillvaron begränsas är en allvarlig konsekvens av oro för att utsättas för brott som främst drabbar de enskilda kvinnorna, men i förlängningen är det ett problem för oss alla, om målet är att vi ska ha ett jämställt samhälle, säger utredaren Sofie Lifvin i en kommentar.

Två femtedelar av befolkningen (43 procent) säger att de i stor utsträckning oroar sig för brottsligheten i samhället. Det är i princip samma siffra som 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.