En del av de åtalades plan ska ha varit att ta över som den kidnappade artistens manager för att få del av framtida artistintäkter, enligt kammaråklagare Ida Arnell. Foto: Johan Hallnäs/TT

Vårbyledaren döms till fängelse i 17 år och 10 månader

Uppdaterad
Publicerad

Från en bostad i Spanien styrde den 33-årige ledaren för Vårbynätverket omfattande organiserade brottslighet i Stockholm med militärisk disciplin.

Nu döms Chihab Lamouri till fängelse i 17 år och tio månader för bland annat mordförsök, rån, utpressning, allmänfarlig ödeläggelse och omfattande narkotikahandel.

Det beskrivs som det största målet mot grov organiserad brottslighet i Sverige.

Nu har domen fallit mot de 31 personer som har stått åtalade i det så kallade Encromålet.

Totalt döms 28 personer för delaktighet och inblandning i omfattande grov organiserad brottslighet. Tillsammans får de 147 fängelseår.

Vårbynätverkets utpekade ledare Chihab Lamouri, 33 – som åklagaren Anna Stråth hade yrkat på livstid för – döms till fängelse i 17 år och 10 månader för bland annat försök till mord, stämpling till mord, människorov, rån, försök till grov utpressning, allmänfarlig ödeläggelse, synnerligen grovt narkotikabrott, synnerligen grovt vapenbrott och grovt peningtvättsbrott.

Chihab Lamouri döms för bland annat mordförsök, rån, utpressning, allmänfarlig ödeläggelse och omfattande narkotikahandel.

Styrde nätverket från Spanien

Enligt tingsrätten har 33-åringen styrt organisationen med en militärisk struktur från sitt boende i Spanien.

Med hjälp av kaptener, underhuggare, medhjälpare och utförare i Stockholm har han sett till att det kriminella nätverket har lyckats omsätta mångmiljonbelopp i omfattande narkotika- och vapenhandel.

Enligt domen har han ensam bestämt över nätverksmedlemmarnas vapen, ammunition, sprängämnen, narkotika, lägenheter och bilar som har använts i verksamheten samt upprättat patrullscheman och tagit ut en medlemsavgift. Han greps i september efter en europeisk arresteringsorder.

Till sin hjälp har Lamouri, tillsammans med övriga nätverket, använts sig av Encrochat – den krypterade meddelartjänst som fransk polis förra året lyckades knäcka – och som nu utgör grunden i åklagarens bevisning.

I den framgår tydligt, enligt tingsrätten, att han har styrt och beordrat medlemmarna att utföra brott utan att han själv har behövt befatta sig med det.

I en av konversationerna skriver Lamouri , som går under aliaset Mujaheed, bland annat om ett planerat sprängattentat mot en bilhandlare i Stockholm. Där står att han är i Madrid. Följt av uppmaningen: ”Sen vi kidnappa hans bror”.

I chattarna beskrivs också hur disciplinpåföljder utförs mot medlemmarna.

Bland annat skriver han att de är ”en armé” och ”i en armé måste befälhavaren bestraffa sina soldater”.

Nekar till brott

Den 33-årige ledaren, och övriga dömda, nekar till brott.

Tingrätten anser dock att chattloggarna är tillräcklig grund för att styrka de åtalades delaktighet i den brottslighet som har framkommit under den tidsperiod om två och en halv månad åtalet gäller.

– Vi har landat i bedömningen att Encromeddelandena inte varit en svårvärderad textmassa. Vi har funnit att vi har kunnat lita på meddelanden, säger juristdomaren Kian Amraée.

Förutom ledaren döms en 27-årig man som är ledare för ett annat nätverk till fängelse i 14 år. Ytterligare en ledagestalt i Vårbynätverkets toppskikt döms till fängelse i 12 år och en tidigare ungdomslandslagsspelare i fotboll, som haft en central roll i verksamheten, till fängelse i 11 år.

Övriga döms till fängelsestraff på mellan sex månader och tio år. En person får sluten ungdomsvård och en dagsböter. Samtidigt frikänns tre personer.

23 av de dömda kommer vara häktade tills dess att de ska avtjäna sina fängelsestraff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.