– Jag känner en annan rädsla nu. Vi är tränade för att släcka bränder. Det fanns inte i min världsbild att någon skulle kasta sten på oss, säger Mattias Lassén till SVT Nyheter.
Det var under natten till tisdag som två brandbilar attackerades. Ett gäng ungdomar, mellan 20-30 stycken enligt Mattias, kastade stenar och andra tunga föremål. En av stenarna krossade framrutan på en av bilarna och lämnade ett ärr på Mattias hjälm.
”Varför gör du såhär mot mig?”
När Mattias Lassén kom hem satte han sig vid datorn, loggade in på Facebook, och började skriva. ”Till dig som kastade stenar på oss i natt” – så inleds brevet som inom ett dygn hade delats över 50.000 gånger.
”Jag är här om din pappa behöver hjälp om han krockar med sin bil, jag hjälper din syster om det börjar brinna i hennes kök. Jag kommer att simma i iskallt vatten för att hjälpa din lillebror om han trillat ur en båt även fast det är iskallt i vattnet. jag kommer att hjälpa din mormor om hon får hjärtstillestånd och jag kommer även att hjälpa DIG om du går igenom isen en solig dag i mars. Varför gör du så här mot mig? Jag har också en familj som vill träffa mig igen, precis som du!”
Kommer inte att riskera sina liv för bilbränder
Mattias Lassén tror inte att någon var ute efter honom. Men ändå har hans liv förändrats efter det som hände. Han kollar bakom varje buske, är på helspänn. I framtiden kommer brandmännen att tänka annorlunda när de ger sig ut på liknande insatser.
– Vi kommer inte att riskera våra liv för en bilbrand. Då får det brinna. Känner vi oss för hotade kommer vi inte att göra någon insats förrän polisen sett till att det är säkert, säger han.
Talar till både polis och ungdomar
Med brevet vill Mattias Lassén nå ut till ungdomarna som attackerade honom och kollegorna. Han vill visa att mannen i uniform som satt bakom glasrutan är en människa – precis som poliser, och ungdomarna själva. Han hoppas att det ska få någon att tänka om.
– Det kan vara ”Lelle”, fotbollstränaren, som står i den där polisuniformen eller sitter i brandbilen. Det kan vara någons pappa.
Det budskapet riktar han även till poliser som befinner sig på plats i Stockholms förorter.
– Om polisen ser ungdomar – en kille som är duktig på fotboll, en som är duktig på att sjunga, en som hjälper till mycket hemma – istället för gäng så tror jag att man får ett helt annat synsätt i sådana här konfrontationer.
Fakta
Hela brevet från Mattias:
Till dig som kastade stenar på oss i natt!
I natt kastade du stenar på oss! Tack och lov var det bara en av ungefär 20 stenar som gick igenom rutan. Som tur var hade jag min hjälm på huvudet så stenen lämnade bara ett stort ärr i min hjälm. Som tur var träffade du inte vår chaufför, han kunde köra oss därifrån och han kunde lämna sin son på dagis i morse.
Själv fick jag krama om min flickvän när jag kom hem, overklig omfamning! Som tur var skadades ingen annan fysiskt av de stenar du kastade på oss. Men du har påverkat mitt och mina vänners yrkesliv för all framtid!
Jag är här om din pappa behöver hjälp om han krockar med sin bil, jag hjälper din syster om det börjar brinna i hennes kök. jag kommer att simma i iskallt vatten för att hjälpa din lillebror om han trillat ur en båt även fast det är iskallt i vattnet. jag kommer att hjälpa din mormor om hon får hjärtstillestånd och jag kommer även att hjälpa DIG om du går igenom isen en solig dag i mars.
Varför gör du så här mot mig? Jag har också en familj som vill träffa mig igen, precis som du!