Människor i Indonesien tände ljus under Earth hour. Foto: Juni Kriswanto/AFP

Världens lampor släcks igen

Uppdaterad
Publicerad

För 17:e året i rad släcker hushåll och samhällen världen över sina lampor under den en timme långa klimatmanifestationen Earth hour.

Mellan klockan 20.30 och 21.30 uppmanas svenska hushåll att släcka lamporna hemma, för att skicka en signal till världens makthavare att ta klimatkrisen och den biologiska mångfalden på allvar.

”Vi vet vad vi måste göra. Nu handlar det om att leva upp till vad vi lovat. Världens länder har enats om att skydda 30 procent av land, vatten och hav, samt restaurera minst 30 procent av utarmade ekosystem och stoppa den mänskligt orsakade utrotningen av arter. Våra makthavare måste visa att det inte bara är tomma ord”, säger Världsnaturfonden WWF:s generalsekreterare Gustaf Lind i ett pressmeddelande.

Klimat

Det var WWF i Australien som drog i gång det som nu blivit en årlig tradition. 2007 släcktes lamporna för den första manifestationen och sedan dess har det blivit mer än bara släckta lampor i hushållen.

I Järfälla kommun, utanför Stockholm, kommer timmen att firas med bland annat eldshower och tal på torget i Jakobsberg och i Östersund har frukostföreläsningar med energi och miljötema hållits under veckan fram till Earth hour.

”Många har växt upp med att släcka hemma, en tradition som förs vidare till nya generationer. I år ser vi också en tydlig tendens att kommuner utökar sitt engagemang till en hel vecka istället för bara en helg, vilket är roligt”, säger Cecilia Stenström, projektledare för Earth Hour.

Här blir allt svart – så släcker världen ner under Earth Hour

Earth hour

Den 25 mars klockan 20:30-21:30 pågår Earth Hour, världens största miljömanifestation, arrangerad och startad av WWF.

Världen över släcker människor, städer och några av världens mest ikoniska byggnader som Eiffeltornet i Paris, Operahuset i Sydney, Empire State Building i New York och Colosseum i Rom, tidszon efter tidszon, som en signal till beslutsfattare att agera.

Earth Hour är ingen energisparkampanj utan en symbolisk handling för att uppmärksamma klimatkrisen och förlusten av biologisk mångfald.

Källa: WWF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet