Varnar för stigmatisering när apkoppor sprids

Publicerad

Trots få fall i Sverige och Norden rapporteras det mycket om apkoppsviruset. Nu varnar hbtq-organisationer i Europa om att smittskyddsmyndigheter riktar för stort fokus mot män som har sex med män.

– Det här är en sjukdom som vem som helst i befolkningen kan få, säger Mario Blázquez, vid spanska hbtq-gruppen COGAM.

Det hittills största utbrottet av apkoppor utanför Västafrika, där viruset normalt finns, har under våren skett i Europa. Nu börjar kritik riktas mot hur myndigheter informerar om sjukdomen och smittorisken.

I Tyskland där hittills fem fall av apkoppor rapporterats har hälsominister Karl Lauterbach fått kritik för att myndigheter vänt sig specifikt till homosexuella män med råd om den nya smittan, rapporterar Spiegel.

I Spanien där strax över 80 fall har bekräftats varnar representanter för hbtq-communityt att myndigheter upprepar samma misstag som vid aids-krisen på 80-talet.

– Vi står inför ett sjukdomsutbrott som tyvärr återigen drabbar hbtq-personer, särskilt homosexuella och bisexuella män. Det som händer liknar de första fallen av hiv, säger Mario Blázquez, vid spanska hbtq-gruppen COGAM till nyhetsbyrån AP.

Fredrik Månsson, överläkare i infektionssjukdomar vid Skånes universitetssjukhus, ser en risk för stigmatisering av män som har sex med män. Han manar till besinning och menar att det inte bör skapas panik kring ett fåtal fall.

– Majoriteten av de fall vi sett har varit i den här gruppen, men det är inte säkert att det kommer att förhålla sig så framöver, säger Fredrik Månsson.

Hör mer i klippet ovan.

Begreppet MSM

Begreppet män som har sex med män (MSM) gäller sexuella handlingar män emellan. MSM omfattar därmed homo- och bisexuella män och andra män som, oberoende av sexuell identitet, har sex med andra män.

Därmed omfattas även män som identiferar sig som heterosexuella men som tidvis har sexuella kontakter med andra män. Fokus ligger alltså på handlingarna, inte på individens sexuella identitet.

Termen används bland annat av RFSL, Folkhälsomyndigheten och Socialstyrellsen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.