Veterinären tipsar: Så lugnar du dina rädda djur på nyårsafton

Uppdaterad
Publicerad

Nyårsafton närmar sig, och med det den period på året som skapar stora bekymmer för många djurägare som har djur som är livrädda för alla smällare och raketer.

– Det viktigaste är att behålla lugnet som ägare, säger Johanna Fogelberg, veterinär på Anicura.

Det är inte bara hundar, utan även katter, kaniner, småfåglar och andra djur som kan skrämmas, eller till och med hamna i livshotande chocktillstånd, när raketerna drar igång på nyårsafton.

– Det kan bli så illa att de till och med dör av rädsla och av den stress som uppstår. Om djuret har en underliggande hjärtsjukdom kan det vara extra farligt, säger djursjukskötaren Anna Forsblom på Awake djursjukhus.

Chock kan behandlas på många olika sätt eftersom det är ett väldigt vidsträckt tillstånd. Men i grunden handlar det om att få organ som riskerar att skadas att fungera igen.

Ska aldrig lämnas ensamma

Djur kan även göra illa sig när se springer iväg för att gömma sig från raketljuden. Är de utomhus kan de även slita sig från kopplet och då finns risk att de skadar sig i skogen eller trafiken.

Anna Forsblom understryker att det är viktigt att aldrig lämna ett djur som skräms av ljud ensamt:

– Som i vilken situation som helst så lämnar man inte någon, som till exempel ett barn, ensam i en läskig situation. I värsta fall har det hänt att personer som kommit hem på nyårsnatten och hittar sina ensamma djur döda.

Förvånad över okunskapen

Enligt djurskötaren vårdar Awake djursjukhus mellan fem och 15 djur på nyårsafton.

Med sina 25 år som djurskötare är Forsblom förvånad över den kunskapsbrist som fortfarande finns bland många djurägare när det kommer till att skydda sina djur på nyårsafton.

– Jag är förvånad varje år. Det finns listor på vad man kan göra, men ändå ringer de gärna oss, på nyårsafton, och ber om lugnande. Men då är det troligen redan försent och deras djur är mycket stressat. Man bör börja med åtgärder i god tid innan nyår.

Vad kan man då göra som djurägare innan, under och efter nyårsafton? I klippet ovan får du veterinären Johanna Fogelbergs tre bästa tips!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.