”Vi fokuserade på rätt frågor”

Uppdaterad
Publicerad

Det var två mycket nöjda miljöpartister som intervjuades i Agenda.

Lika dystert som det var på Moderaternas valvaka efter EU-valet desto gladare var miljöpartisterna på sin valvaka – en glädje som märktes hos partiets toppkandidat Isabella Lövin och språkröret Gustav Fridolin när de intervjuades i Agenda special på måndagen.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson sade tidigare i programmet att valvinden blåste hans parti förbi. Miljöpartisterna anser sig ha upplevt det direkt motsatta.

Val 2014

– Vi har verkligen fokuserat på de rätta frågorna, inte bara i valrörelsen utan under hela mandatperioden, sade Isabella Lövin, partiets toppkandidat och omvald Europaparlamentariker.

Enligt Isabella Lövin har partiet drivit på i alla frågor som har med exempelvis klimat och fiske att göra.

– Det handlar inte bara om vilket budskap man kommunicerat under valrörelsen utan också vad man uträttat, sade hon.

Mindre partigrupp

Som helhet tycks den gröna gruppen i Europaparlamentet bli mindre, vilket till stor del förklaras med en kraftig tillbakagång i Frankrike.

– Vi ser samtidigt en positiv trend i östra Europa. Det har kommit nya gröna partier där.  

Isabella Lövin tror att den gröna gruppen även i fortsättningen kommer att vara den fjärde största i parlamentet och att man kommer att kunna påverka politiken.

– Det handlar väldigt mycket om att man är samarbetsvillig, konstruktiv och hittar majoriteter. De gröna är väldigt drivande så det brukar gå bra och vi får stort inflytande.

Unikt läge

Frågan är också vad Miljöpartiets framgång betyder för svensk politik framöver. Enligt Gustav Fridolin är det en närmast unik situation när Moderaterna nu är tredje största parti. Det har inte hänt sedan 1976.

– Vi går framåt i val efter val. Det handlar om att vi lyfter de frågor som människor känner mest oro inför, sade Gustav Fridolin.

Inför de regeringsförhandlingar med Socialdemokraterna som MP hoppas på kommer det att spela roll hur stort partiet blir.

– Ju större vi blir desto större kraft kommer vi att ha i förhandlingarna, sade Gustav Fridolin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet