Och det är inte bara svårare att få ihop pengar för de bostadslösa.
– Folk ryggar tillbaka, drar upp halsduken över munnen, går över på andra sidan perrongen. Vi hemlösa uppfattas som vandrande coronasmitthärdar.
Det berättar Daniel, 49, och Sandra, 25, som SVT följer under ett dygn på gatan nu i coronatider.
För dem och andra bostadslösa har coronan lett till ett hårdare klimat och en svårare situation på många sätt, och hjälporganisationer beskriver hur sårbarheten och behoven hos en redan utsatt grupp snabbt ökar.
Närmare en miljard mindre
Branschorganisationen Giva Sverige, som samordnar insatser från 160 olika hjälporganisationer, larmar om att bidragen från allmänhet och företag till hjälporganisationerna rasat. Under 2020 förväntas bidragen minska med en halv till en miljard kronor, något som leder till att insatserna för hemlösa och andra utsatta grupper måste skäras ner kraftigt.
– Vi ser med oro på framtiden, säger Givas generalsekreterare Charlotte Rydh. Vi är på väg mot en djup lågkonjunktur med ökad arbetslöshet, ökad psykisk ohälsa och utanförskap. Behoven av hjälp kommer öka kraftigt samtidigt som resurserna minskar.
Regeringen har nu avsatt 100 miljoner kronor till dessa grupper men det kommer inte räcka på långa vägar, enligt Charlotte Rydh.
Svårt stanna hemma utan ett hem
För Daniel och Sandra, som försöker få ihop tillräckligt med pengar genom att tigga i tunnelbanan märks den minskade viljan och förmågan att hjälpa tydligt.
– De som åker tunnelbana numera är folk som jobbar inom sjukvården, skolelever och andra som oftast inte har råd att hjälpa oss med lite pengar. Det tar mer än dubbelt så lång tid för oss att få in det vi behöver, säger Daniel som levt på gatan sen 20-årsåldern.
Myndigheterna kräver att vi alla ska minska smittspridningen genom att tvätta händerna ständigt, hålla social distans och allra helst stanna hemma.
– Vi gör det lilla vi kan, säger de, men det vi inte kan göra är att stanna hemma. Vi har ju inget hem.
Sandra heter egentligen något annat.