Den första januari 2016 införs en tredje månad öronmärkt för vardera förälder i föräldraförsäkringen. De tidigare 60 dagarna blir 90 och går inte att överlåta till den andre vårdnadshavaren. I dagsläget finns inga undantagsregler. Men vad händer om en av föräldrarna inte vill ta ut sina föräldradagar?
SVT Nyheters siffror som Försäkringskassan tagit fram visar att 23 procent av landets pappor till barn födda 2012 inte tog ut en enda dag av sin vikta föräldrapenning barnets första två år.
Fick börja på förskola tidigare
Jessica Ekholms dotter Tyra, som idag är fyra år, var bara strax över ett år när föräldradagarna tog slut. Pappan ville inte ta ut sina dagar och Tyra fick därför börja på förskola trots att Jessica tyckte att Tyra inte var mogen för det.
– Jag tyckte det var jättejobbigt. Hon var bara 13 månader gammal när hon började och jag kände inte att hon var riktigt redo för det ännu, berättar hon på väg hem från dotterns förskola.
– Två månader låter kanske inte så mycket i folks öron, men jag tror att två månader kan göra jättestor skillnad när barnen är så små.
Jessica Ekholm är ensamstående mamma i Stockholm. Hon utbildar sig själv till förskollärare och har funderat mycket på jämställdhet och hur löneskillnaderna mellan kvinnor och män ska minska. Men att regeringen nu inför en tredje vikt månad i föräldraledigheten gör henne kluven.
Kan drabba kvinnor
– Det är så himla svårt för jag tror att det gynnar jämställdheten. Det tror jag absolut, och jag förstår hela den aspekten. Det kanske uppmuntrar fäder som redan tar ut föräldradagar att ta ut fler föräldradagar. Men de här 90-dagarna tvingar ingen pappa att vara hemma med sina barn.
Hon tycker att regeringen går fram för snabbt och att man först borde bekämpa löneskillnaderna mellan könen. En tredje pappamånad kommer drabba många kvinnor i hennes situation, menar hon.
– Man sätter ensamstående mödrar, och fäder, på pottkanten lite grand, säger Jessica.
SVT har pratat med Tyras pappa som inte vill medverka men som sagt ja till publiceringen.