Foto: SVT

Experterna efter WHO:s nya besked

Uppdaterad
Publicerad

Få personer i världen har antikroppar och de flesta som smittas får tydliga symtom, det är några av beskeden som Världshälsoorganisationen, WHO, gav under måndagen. Tre experter i Sverige ger svar på vad detta kan innebära i kampen mot corona.

– Det isberg man pratat om kan mycket väl flyta på ytan, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

– Det fanns en uppfattning när viruset började spridas att vi bara såg de allvarliga fallen och att de flesta skulle smittas utan att märka det, men de här studierna visar på motsatsen. Antalet som smittats totalt är antagligen mycket lägre än vi trodde, sa WHO:s chef för krisberedskap Michael Ryan på Världshälsoorganisationens pressträff med anledning av coronapandemin under måndagen den 11 maj.

Detta är uppgifter baserade på undersökningar som går emot vad man tidigare har antagit, enligt WHO.

Coronapandemin

”Lång väg att vandra”

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, som tidigare kritiserat Folkhälsomyndighetens coronastrategi, menar att de nya rönen kan få konsekvenser.

– Det visar att vi fortfarande har en lång väg att vandra innan vi har någon slags immunitet som kan bromsa virusets framfart i samhället, säger han.

– Det berömda isberget man har pratat om, där de med tydliga symtom syns uppe på ytan men ett stort antal sjuka utan symtom finns under ytan, visar sig kanske vara ett isberg som helt flyter på ytan.

Hur stor vikt ska man lägga på just dessa nya uppgifter?

– Jag tror att man ska lägga rätt stor vikt på dem. Man har genomgående gjort flera undersökningar med tusentals personer. Man ser att väldigt få människor har antikroppar. Då kan det vara aktuellt att tänka om kring planen om flockimmunitet, säger Björn Olsen.

Luddiga budskap

Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi, tycker å sin sida att WHO är luddiga i sina uttalanden om de nya rönen.

– Det är svårt att veta vad WHO menar här. Om de menar att de flesta har milda symtom snarare än inga symtom alls, vilket är vad jag skulle gissa att de menar, säger hon.

Samtidigt understryker hon att organisationen inte säger i vilka länder eller när studierna man baserar sina uttalanden på har genomförts.

– Är det i länder med stora restriktioner är det naturligt att man inte finner lika mycket antikroppar, säger hon.

Sprida rädsla

Samtidigt understryker hon att de nya uttalandena knappast kommer att förändra Sveriges coronastrategi – men att det kan oroa människor i Sverige.

– Samtidigt får man komma ihåg att Folkhälsomyndigheten hela tiden har tillgång till samma material som WHO som de baserar sina beslut på, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet