Ahmed Al-Yousha i Söderåkra fick härom året veta att hans aktivitetsstöd dragits in eftersom han inte gjort sin aktivitetsrapportering till Arbetsförmedlingen. Han förlorade ungefär 10 000 kronor.
– Det var mycket pengar för mig. Jag fick låna pengar för att klara ekonomin, berättar Ahmed Al-Yousha för SVT.
Ahmed blev mycket förvånad över Arbetsförmedlingens beslut – han hade nämligen skickat in rapporten.
Jurister reagerade
Ahmed Al-Youshas beslut hade fattats av Arbetsförmedlingens så kallade beslutsrobot – och tillhörde de hundratals fall där roboten fattat felaktiga beslut som lett till ekonomisk skada för enskilda. Totalt hade roboten fattat tiotusentals felaktiga beslut, vilket SVT avslöjade i februari.
Efter avslöjandet reagerade de jurister på Arbetsförmedlingen som har till uppgift att se till att myndigheten följer lagen. Dataskyddsförordningen GDPR har nämligen särskilda regler för automatiserat beslutsfattande.
En utredning tillsattes, som under våren kommit fram till att den tidigare användningen inte följt lagen.
Två nyheter
Nu har robotsystemet startats på nytt efter att det sedan i höstas varit stoppat och ersatt av en manuell hantering. Och nu har man gjort två förändringar som gör att man ska följa GDPR-reglerna:
- En informationstext till de arbetssökande som berörs av besluten, där de får veta att deras beslut fattats på automatisk väg.
- Ett system för stickprovskontroller så man ska försäkra sig om att roboten inte fattar fler felbeslut.
Enligt Arbetsförmedlingens verksjurist Hugo Lloyd kommer man därmed att uppfylla lagens krav.
Ahmed Al-Yousha har nu fått sitt indragna aktivitetsstöd utbetalt retroaktivt, tillsammans med brev från Arbetsförmedlingen där myndigheten beklagar det inträffade.
– Det känns konstigt att de nu kommer med nya beslut, säger Ahmed Al-Yousha till SVT.