Statliga Systembolaget strävar efter att bli Sveriges bästa arbetsplats.
Men flera medarbetare på huvudkontoret berättar för SVT om en arbetsmiljö som präglas av stora problem – så allvarliga att anställda inte vågar fråga cheferna om de utför sitt arbete på rätt sätt av rädsla att bli utfrysta.
– Vi är rädda allihopa för att säga vad vi tycker, eller säga att ”den här kampanjen skulle kunna bli bättre”. Eller ”ska vi verkligen ha självutcheckning? Är det vad Systembolaget står för?”
Tystnadskultur: ”Ni alla underpresterar”
De flertal personer som SVT har varit i kontakt med beskriver hur konflikterna pågått under tre år och bottnar i omorganisationer.
– De som inte har sagt emot har klarat sig bäst. Och de som har uttryckt sin åsikt har hamnat i källaren.
Flera personer har slutat på huvudkontoret. En anställd bröt enligt SVT:s källor ihop på ett möte där en av cheferna förklarat att: ”Ni ska veta att ingen av oss har förtroende och alla underpresterar och underlevererar”.
– Det var många som kontaktade varandra efter mötet och ville diskutera vad som hade hänt. Det kändes som ett hot. Att vi skulle hamna i samma läge som den här kollegan. Det kändes som att vi blev hotade med uppsägning allihopa.
Facket bekräftar: ”Sorgligt att folk drabbas”
Facket bekräftar för SVT att man fått signaler om en tystnadskultur, och att man har pågående personalärenden med anställda som känt sig orättvist behandlade. Men trots att flera har larmat menar de anställda att åtgärderna dröjer.
– Jag har ju själv larmat om den här situationen till mitt fackförbund och också till HR. Och jag upplever inte att man tar tag i situationen fast man känner till det och jag tror att det i grund och botten handlar om att man är så van att i nuläget komma undan.
Systembolagets ledning tillbakavisar först att man skulle ha några allvarliga arbetsmiljöproblem. HR-direktören Chatarina Eriksson hänvisar till att man fått goda och förbättrade resultat i sina medarbetarundersökningar. De innehåller inte någon uttrycklig fråga om chefernas ledarskap, men enligt Eriksson ger enkäterna ändå en bra bild av hur ledningen fungerar.
När SVT konfronterar henne med uppgifterna från personalen säger hon att det är ny information för henne.
– Så ska vi naturligtvis inte ha det på vår arbetsplats. Det är därför vi jobbar systematiskt med att när vi ser och får signaler på att det inte fungerar och vi inte har ett klimat för dialog och kommunikation, som är centralt för oss, då tillsätter vi stöd, säger Chatarina Eriksson.