Nu införs vaccinpass i Italien: ”Fruktar ett visst kaos”

Uppdaterad
Publicerad

Inget covidpass – inget jobb och ingen lön. Det är verklighet i Italien från och med i dag.

Alla italienare som vill arbeta måste kunna visa covidpass, annars stängs de av från jobbet.

Vid midnatt infördes de nya reglerna på alla arbetsplatser runt om i Italien, både allmänna och privata, samt för egna företagare. Lokförare, frisörer, hantverkare, bagare, kontorspersonal – oavsett vilket jobb du har måste du ha ett covidpass eller Green Pass, som det kallas i Italien. Den som inte är vaccinerad måste uppvisa ett nytaget covidtest på jobbet varannan dag.

Upp till 15 000 i böter

Med hjälp av vaccinpass-appen i mobilen ska arbetsgivarna kontrollera sin personal och stänga av dem utan pass från jobbet – helt utan lön. Arbetsgivarna är också skyldiga att rapportera till myndigheterna all personal utan green pass. De som inte gör det kan få böter på upp till 15 000 kronor och den som låter personal utan green pass jobba kan få stänga.

Coronapandemin

– Vi gör det här för att kunna fortsätta att öppna vårt land och återgå till normaliteten, säger premiärminister Mario Draghi till media.

”Finns ett stort folkligt stöd”

Hans och regeringens linje ligger fast och man kommer inte att tillmötesgå kraven från vissa fackföreningar som kräver gratis covid-snabbtest för arbetarna. Dels på grund av de kostnader det skulle medföra, dels för att hela grundtanken med covidpassen, att få fler att vaccinera sig, då faller. Italien har redan sen i september krav på covidpass på barer, restauranger, museum, bibliotek, sport-arenor, tåg, flyg och en rad andra ställen.

– Vi ser att det finns ett stort folkligt stöd för det här, säger Mario Draghi.

Miljontals ovaccinerade

Opinionsundersökningar visar att hela 80 procent av italienarna är positiva till covidpassen och till och med till vaccintvång för hela befolkningen. Efter två covid-vintrar med perioder med över 1000 döda per dygn, nedstängningar i månader med enorma sociala och ekonomiska konsekvenser, vill folk bara ta sig ur pandemin för gott.

Över 70 procent av italienarna är fullvaccinerade. Men 8,3 miljoner har fortfarande inte vaccinerat sig och på sina håll är motståndet hårt. I Rom förekom våldsamma protester förra helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet