”Stäng Rosenbom”

Uppdaterad
Publicerad

Förre kommunalrådet Björn Fries(S) är djupt kritisk till hemlöshetsboendet Rosenbom. Ingemar ”Skrot-Nicke” Gustavssons död följde på en lång rad allvarliga incidenter på boendet.

Trots att Ingemar ”Skrot-Nicke” Gustavsson var sjuk de sista dagarna i livet kontaktades varken hemtjänsten eller sjukvården. I stället prioriterades ett möte med polisen för att få honom vräkt – igen.

Nu tycker det förra S-kommunalrådet Björn Fries att det är dags att stänga boendet.

Skrot-Nickes död

Efter att ha blivit avstängd från det kommunala hemlöseboendet Rosenbom den 1 december tog sig Ingemar Gustavsson tillbaka in på sitt rum genom en fönsterruta. På måndagen veckan därpå hittades han på rummet och var senare enligt en granne i dåligt skick, något som också noterades i en journalanteckning. Nästa gång han tittades till, vid lunchtid dagen därpå, låg han död på golvet i sitt rum.

Han hade då enligt polis och ambulans varit ”avliden sedan ett tag tillbaka med tanke på likstelheten”. Dödssättet var enligt obduktionsutlåtandet sjukdom.

Hemtjänstens undersköterskor hade då i flera dagar förgäves försökt få tillträde till rummet – men fick ingen nyckel som passade. De fick också veta att Ingemars hemtjänstinsats tillfälligt hade avslutats.

– Orsaken till att de inte kom in på måndagen var att personalen höll ett planerat möte med polisen för att få hjälp att avhysa honom från boendet. Han skulle ju inte vara där, säger Ingrid Hermansson (C), ordförande i socialnämnden.

Regeringen tidigare narkotikasamordnare Björn Fries är själv ledamot i den socialnämnd som nu beslutat om en utredning för att få svar på vad som brustit i rutinerna i samband med döldsfallet. Han är i dag kritisk mot den så kallade lågtröskelmodell som kommunen använder på Rosenbom och menar efter flera allvarliga incidenter att boendet snarast bör stängas.

Han vill se ett mer individanpassat arbetssätt som i dag bland annat tillämpas i Helsingborg.

– Att bo som på Rosenbom vill ingen göra. Vi får inte glömma bort att de här missbrukarna vi talar om faktiskt också är människor, säger Björn Fries.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skrot-Nickes död

Mer i ämnet