Utredningen får göras om

Uppdaterad
Publicerad

Kommunens utredning kring Ingemar ”Skrot-Nicke” Gustavssons död får göras om. Detta efter Blekingenytts avslöjande att avgörande uppgifter saknades.

I nästa vecka skulle den interna utredningen om turerna kring Ingemar Gustavssons dödsfall på hemlöseboendet Rosenbom presenteras för politikerna i socialnämnden.

Men nu måste materialet kompletteras.

Skrot-Nickes död

Blekingenytt hittade både den hjärtmedicin och den ansvrige läkare som kommunens utredare missat och därför ska nu utredningen skrivas om innan den blir offentlig.

– Jag var själv angelägen om att uppgifterna om hans mediciner skulle bli klarlagda. Därför blev jag väldigt förvånad när jag i går fick klart för mig att han ändå haft en viktig medicin som vi inte redovisat, säger Ingrid Hermansson (C), ordförande i socialnämnden.

Hon har inte fått någon förklaring till varför kommunens utredare, som haft flera veckor på sig att dokumentera fallet, missat att Ingemar Gustavsson fick kärlkrampsmedicinen Nitromex utskriven redan i april förra året.

– Jag vet faktiskt inte varför, men det är ju den typen av frågor som måste redas ut när vi åter samlas i nämnden.

Socialnämndens vice ordförande Jan-Anders Lindfors (S) vill avvakta den omarbetade utredningen innan han drar några slutsatser.

– Men givetvis låter det allvarligt att denna uppgiften av någon orsak fallit bort.

Ola Svensson (SD) och ledamot i socialnämnden är dock öppet kritisk till hur ärendet har hanterats. Han menar att medicinmissen påverkat förtroendet för hela utredningsarbetet.

– Jag tycker att det är bedrövligt. Utredningen borde ärligt talat förpassas till papperskorgen. Vi kan inte fatta beslut om ett dokument som inte överensstämmer med verkligheten.

Blekingenytt har i flera reportage granskat kommunens roll i samband med att Ingemar Gustafsson, efter ett bråk, vräktes från sin egen bostad på Rosenbom i december i fjol.

Parallellt med den interna utredning som nu i delar får göras om pågår en Lex Sarah-utredning efter en anmälan från hemtjänsten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skrot-Nickes död

Mer i ämnet