kvinna till vänster, reporter till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter och Sölvesborgs kommun om situationen. Foto: SVT

Louise Erixon (SD) fick arvode när hon var föräldraledig

Uppdaterad
Publicerad

Under sin föräldraledighet ersattes Sverigedemokraternas gruppledare i Sölvesborg, Louise Erixon, av en vikarie. Trots det fick hon gruppledararvode från kommunen på 57 000 kronor, rapporterar BLT.

När Louise Erixon blev föräldraledig i augusti förra året tog Mats Gunnarsson över rollen som Sverigedemokraternas gruppledare. Det uppdraget behöll han tills Louise Erixon avslutade föräldraledigheten i juli.

Men under den tiden har Louise Erixon fått gruppledararvode från Sölvesborgs kommun på 57 000 kronor. Till BLT säger hon att det skett ett misstag.

Sd-sprickan i Sölvesborg

”Betalat tillbaka”

– Givetvis har jag betalat tillbaka Mats summan för hela föräldraledighetsperioden eftersom det är han som haft gruppledarrollen, säger hon till tidningen.

Men Mats Gunnarsson har en annan version.

– Som gruppledare i Sverigedemokraterna har jag inget betalt, säger han till tidningen.

Missförstånd

Men i ett pressmeddelande från Louise Erixon tidigt på fredag morgon uttalar sig Mats Gunnarsson och menar att det hela är ett missförstånd.

– Det känns dock viktigt för mig nu att uttala mig så fort som möjligt i frågan eftersom andra medier verkar sprida vidare att jag och Erixon skulle ha olika bild om kommunens löneavdelnings misstag samt hur vi valde att hantera det genom att jag fått tillbaka totalsumman av henne, säger han.

Senare under fredagen skickade Louise Erixon ytterligare ett pressmeddelande där hon meddelade att hela summan nu ska betalas tillbaka till kommunen – trots att hon enligt egen uppgift redan reglerat den med Mats Gunnarsson.

I videon kan du höra SVT:s reporter berätta vad som hänt och kommunens lönechef ger sin bild av situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sd-sprickan i Sölvesborg

Mer i ämnet