• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Niclas Brissmalm är larmchef i Karlskrona. Foto: TT och SVT

Efter larmkaoset – nu väcks nya skadeståndskrav

Uppdaterad
Publicerad

Nu ansluter sig även Karlskrona till kommunerna som kräver leverantören Tunstall på ersättning efter larmkaoset – och larmen fungerar fortfarande inte fullt ut. Olofström överväger också att komma med skadeståndskrav.

Det var den 7 oktober som problemen började. Personer med trygghetslarm runtom i landet drabbades av långa väntetider när de tryckte på larmknappen. Kaoset startade när operatören Tunstall bytte larmplattform.

– Det är fruktansvärt. Det här är en livlina för våra medborgare som har trygghetslarm att kunna påkalla hjälp om det händer något akut dygnet runt, säger Niclas Brissmalm, som är larmchef i Karlskrona.

De otrygga trygghetslarmen

”Det är oacceptabelt”

Nu fungerar larmen i Karlskrona igen. Men det är fortfarande förseningar.

– Det är oacceptabelt och det vet leverantören om, säger Niclas Brissmalm.

När det fungerar som det ska, tar det en minut från att någon trycker på larmknappen tills att någon från leverantören Tunstalls trygghetscentral svarar. Men fortfarande tar det fyra minuter innan den som larmar får svar.

Nytt kaos oroar

Med tanke på de tidigare problemen oroar sig Karlskrona kommun för att larmkaoset ska upprepas.

Därför förbereder kommunen krav på ersättning, men har inte bestämt storleken på summan.

– Det här har inneburit väldigt mycket merjobb för vår hemtjänst och nattpatrull. Vi håller på att titta på vad som är möjligt och rimligt att kräva, säger Niclas Brissmalm.

Olofström: ”Begära ersättning”

I Olofström fungerar trygghetslarmet igen. Även där finns planer på att kräva ersättning efter larmkaoset.

– Vi undersöker just nu möjligheten att begära ersättning och inventerar de fördyrade kostnaderna förvaltningen haft, säger Lorine Ingemansson, som är enhetschef.

Ronneby: Oklart om skadestånd

Från Ronneby kommer svaret att larmet fungerar igen, men det är oklart om det blir några skadeståndskrav.

– Svarstiderna är under kontroll. Ronneby har ännu inte tagit ställning kring om vi kommer kräva ersättning, säger Pernilla Haraldsson, som är ansvarig för tekniken på Ronnebys vård- och omsorgsboenden.

Sölvesborg: Räknar på summan

Sölvesborgs kommun har tidigare meddelat att de kräver ersättning efter larmkaoset, men har inte bestämt hur mycket pengar det handlar om.

– Vi arbetar med att ta fram ersättningskrav men inget är klart ännu, säger Annelie Kjellström, som är chef på omsorgsförvaltningen i Sölvesborg, och tillägger att larmen fungerar just nu, men med fördröjningar i enstaka fall.

Karlshamn

SVT Nyheter Blekinge har även frågat Karlshamn om trygghetslarmet fungerar igen och om kommunen planerar att kräva skadestånd. Men något svar har ännu inte kommit därifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De otrygga trygghetslarmen

Mer i ämnet