Ett stort antal patienter i Blekinge fick felaktiga provsvar från sina PSA-prov som kan riskbedöma prostatacancer. Foto: Arkivbild / TT

Läkare får IVO-kritik – slarvade med cancerprover

Publicerad

En läkare i Blekinge bedömde flera patienter på en vårdcentral i Blekinge som friska, när de i själva verket hade fått prostatacancer – vilket innebar en risk för patienterna.

Nu får läkaren kritik av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Läkaren uppmärksammades förra sommaren då han i flera fall slarvat med tester som visar på eventuell förekomst av prostatacancer –  och i vissa fall bedömt cancersjuka patienter som friska.

Läkaren fick då lämna sin arbetsplats på en privat vårdcentral i Blekinge och anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Han fick senare även lämna sitt nya uppdrag i Region Blekinges regi, efter SVT:s avslöjande. I anmälan till IVO stod det bland annat att läkaren inte följt nationella riktlinjer vilket medfört allvarliga vårdskador för flera patienter.

Nu har IVO beslutat att rikta kritik mot läkaren för att i tolv fall inte behandlat patienterna enligt vetenskap och beprövad erfarenhet.

”NN:s underlåtelse att följa rekommenderade åtgärdsgränser innebar en risk för fördröjd utredning och behandling”, skriver IVO i beslutet.

Lovar bättring

SVT Nyheter Blekinge har vid ett flertal tillfällen sökt läkaren för en kommentar, utan framgång. Han har i tidigare intervjuer sagt att det finns en stor osäkerhet kring så kallade PSA-prover, samt att han känt sig trakasserad på sin tidigare arbetsplats.

Till IVO har han även sagt att han framöver kommer att följa åtgärdsgränserna för PSA enligt det nationella vårdprogrammet för prostatacancer.

Läkaren jobbar nu inom Försvarsmakten och enligt den medicinska verksamhetschefen sker läkarens handläggning av patienternas symptom ”enligt vetenskap och beprövad erfarenhet.” Med hänsyn till detta anser IVO att det inte finns skäl att utreda läkaren ytterligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.