Statistik från branschorganisationen Visita visar på en markant prisökning för livsmedel för restauranger – råvarorna har ökat med mer än 20 procent.
Krögaren Pär Hjalmarsson har två restauranger i Karlskrona. Han menar att en 20-procentig ökning på ett livsmedel inte innebär att man kan ta höjd för hela höjningen.
– Egentligen hade man ju behövt det om man skulle behålla samma marginaler. För en pizza hade vi kanske behövt ta 200 kronor, men vi kanske landar på 185.
”Frågan är var det kommer ta vägen”
När inflationen drabbar även kunderna finns det redan en stor risk att folk drar ner på att äta ute när de behöver spara pengar, vilket också oroar krögarna.
– Man vet inte hur folks köpkraft och vilja att gå ut kommer att bli. Frågan är var det kommer ta vägen. Jag är bekymrad över att vi inte kan påverka det, säger Pär Hjalmarsson.
Hör honom berätta mer i klippet ovan.
Så har priserna förändrats senaste året
Livsmedel och alkoholfria drycker: 11,2 procent
El: 39,8 procent
Inventarier och hushållsvaror: 12,2 procent
Bilar: 8,4 procent
Drivmedel: 54,2 procent
Rekreation och kultur: 3,9 procent
Restauranger och logi: 10,1 procent
Personlig hygien: 5,8 procent
Siffrorna avser årsförändring i procent.
Källa: SVB