Åklagaren Karolina Lassbostår framför en vägg där det står ”åklagarmyndigheten”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagaren Karolina Lassbo berättar om fynden i mannens dator och vad hon tycker har stuckit ut under den här rättegången. Foto: Henrik Kilefors/SVT

Åklagaren om sexbrotten mot familjehemsbarnen i Dalarna: ”Det finns bevisning i form av övergreppsbilder”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren Karolina Lassbo yrkar på 14 års fängelse för den familjehemspappa i Dalarna som åtalas för grova våldtäkter och sexuella ofredanden mot barn som har varit placerade hos honom. Domen meddelas på måndagen klockan 14.00.

– Det ska bli spännande att se vad tingsrätten tycker om bevisningen, för jag menar att det är konstigt om rätten inte finner att de målsägande är både trovärdiga och tillförlitliga, säger åklagaren Karolina Lassbo.

Hon fortsätter:

– Men det räcker oftast inte med ett trovärdigt och tillförlitligt målsägandeförhör, utan det krävs ytterligare bevisning. Och där finns det ju bevisning, men det ska bli väldigt intressant att se om alla gärningar blir styrkta eller vilka de i så fall skriver bort som icke styrkta.

Familjehemspappan dömdes av tingsrätten på alla åtalspunkter den 9 september 2024: Läs mer om domen mot mannen här.

I videoklippet förklarar åklagaren Karolina Lassbo vilken hon ser som den allra starkaste bevisningen, och vilka försvårande omständigheter som finns i målet som innehåller 1 700 gärningstillfällen fördelade på 20 år och tre olika barn.

Nekar till brott

Mannen har under hela utredningen nekat till brott och hävdat att anklagelserna är påhittade. Åklagaren berättar att mannen under rättegången har fortsatt att ifrågasätta flickornas vittnesmål och den bevisning som finns.

Utesluter inte fler målsägande

Åklagaren säger att det är väldigt många barn som har bott hos mannen genom åren och att de har pratat med de barn som skulle kunna ha varit vittnen till gärningarna i förundersökningen.

– Där har det inte kommit fram fler gärningar, förutom i ett fall. Brotten mot en målsägande uppdagades faktiskt när hon hördes som vittne gällande en annan målsägande. Hon hade inte velat eller vågat anmäla det här, men till slut så berättade hon också vad hon hade utsatts för.

– Så det kan finnas fler, och vi får se om det är fler som träder fram, konstaterar Karolina Lassbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.