Två personer står och tittar in i kameran i en ljus och modern inomhusmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör handläggarna om varför fler företag borde ta emot ungdomarna: ”Man kan kanske förändra någons liv genom att vara en bra förebild” Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Brist på ungdomstjänstplatser – Borlänge kommun vädjar om hjälp

Uppdaterad
Publicerad

I Borlänge är det brist på arbetsplatser för ungdomar som döms till ungdomstjänst. Nu söker kommunen fler arbetsplatser som vill ta emot ungdomar för oavlönade arbetspass.

– Jag tror att det finns en liten rädsla för att ta in dessa straffade ungdomar, säger arbetsplatshandläggaren Semir Skrijelj.

När en person döms till ungdomstjänst är det hemkommunen som ansvarar för att ungdomstjänsten verkställs och att hitta en arbetsplats där den dömda kan avtjäna sina oavlönade arbetstimmar.

”Tror det finns en liten rädsla”

I Borlänge har mellan 20 och 30 ungdomar per år dömts till ungdomstjänst de senaste åren. Och nu ser kommunen att det är svårt att hitta arbetsplatser där straffet kan avtjänas.

I videoklippet högst upp berättar handläggarna mer om varför det är så och varför arbetsgivare borde ge ungdomar en chans.

Ingen får betalt

Arbetsplatser som kan ta emot ungdomar för ungdomstjänst kan vara företag, föreningar eller andra organisationer. Varken ungdomen eller arbetsplatsen får betalt under den tid ungdomstjänsten pågår.

I videon nedanför: Följ med till en av arbetsplatserna i Borlänge som tar emot dömda ungdomar – ”Vi behandlar dem som alla andra – ingen ifrågasätts varför de är här”

En man står vid en klädhängare med färgglada barnkläder i en butik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Anders Larsson på Erikshjälpen i Borlänge berätta varför han vill ge ungdomar en chans att göra ungdomstjänst hos dem, och hur de brukar sköta sig. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

UNGDOMSTJÄNST

Den som döms till ungdomstjänst avtjänar sitt straff genom att arbeta åt exempelvis en förening eller en ideell organisation. Arbetet är oavlönat och ska utföras i ett visst antal timmar, minst 20 och som mest 150 timmar.

För att kunna dömas till ungdomstjänst måste man vara under 21 år, men vanligast är att man är 15-17 år.

Källa: Sveriges domstolar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.