– Jag tror att det finns en liten rädsla för att ta in dessa straffade ungdomar, säger arbetsplatshandläggaren Semir Skrijelj.
När en person döms till ungdomstjänst är det hemkommunen som ansvarar för att ungdomstjänsten verkställs och att hitta en arbetsplats där den dömda kan avtjäna sina oavlönade arbetstimmar.
I videon högst upp: Följ med till en av arbetsplatserna i Borlänge som tar emot dömda ungdomar – ”Vi behandlar dem som alla andra – ingen ifrågasätts varför de är här”
Svårt att hitta platser
I Borlänge har mellan 20 och 30 ungdomar per år dömts till ungdomstjänst de senaste åren. Och nu ser kommunen att det är svårt att hitta arbetsplatser där straffet kan avtjänas.
Ingen får betalt
Arbetsplatser som kan ta emot ungdomar för ungdomstjänst kan vara företag, föreningar eller andra organisationer. Varken ungdomen eller arbetsplatsen får betalt under den tid ungdomstjänsten pågår.
I videoklippet här nedanför berättar handläggarna mer om varför det är så och varför arbetsgivare borde ge ungdomar en chans.
UNGDOMSTJÄNST
Den som döms till ungdomstjänst avtjänar sitt straff genom att arbeta åt exempelvis en förening eller en ideell organisation. Arbetet är oavlönat och ska utföras i ett visst antal timmar, minst 20 och som mest 150 timmar.
För att kunna dömas till ungdomstjänst måste man vara under 21 år, men vanligast är att man är 15-17 år.
Källa: Sveriges domstolar