Foto: SVT

Bybor grep in – nu får flyktingarna stanna

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan fick flyktingarna på asylboendet i Siljansnäs beskedet att de var tvungna att flytta. Då grep byborna in.

Efter ett intensivt arbete under helgen står det klart att alla som vill får stanna kvar.

– Det är en win – win situation. Alla vinner på det här, såväl flyktingarna som vi bybor, berättar några av byborna som varit involverade i arbetet.

dalarna – asylflytt

– Vi kallar det Siljansnäsmodellen. Genom insamlingar och donationer från godhjärtade människor blir det nu möjligt för flyktingarna att stanna kvar, säger Staffan Lundgren, en av de som jobbat under helgen för att få ihop finansiering och avtal för att de asylsökande ska kunna stanna.

80-tal asylsökande

Det handlar om ett 80-tal asylsökande som skulle få lämna boendet i Siljansnäs stugby. Det är den avtagande flyktingströmmen som gör att behovet av boenden har minskat. Migrationsverket stänger därför verksamheter och flyttar ihop flyktingarna på färre anläggningar. Beskedet till de boende i Siljansnäs var att de den här veckan skulle flyttas. Klockan tio på onsdagsmorgonen skulle bussar hämta upp flyktingarna för transport till Trängslet.

Ville hitta en lösning

I fredags drog byborna igång arbetet med att hitta en lösning. Byn har från start, bland annat genom sockenrådet, varit mycket engagerade i integrationen av de familjer som placerats i här. Det senaste året har insamlingar av allt från livsmedel, hygienprodukter till barnvagnar samlats in för att stötta familjerna. Alla asylsökande har fadderfamiljer och en stor del av dem har också praktikplatser via det lokala näringslivet.

Givmildheten har varit stor

Under helgen har man lyckats sy ihop sin Siljansnäsmodell. Den bygger på att Stugbyns ägare, Valbona Shala, hyr ut stugorna till självkostnadspris till de familjer som vill stanna.

Finansieringen löser man genom donationer från privatpersoner, företag och institutioner som skänker medel. Och givmildheten har varit stor.

– Det finns så många godhjärtade personer. Vi har tex en man som arrangerar en välgörenhetskonsert på sin 70-fest och vill att man donerar en slant till det här ändamålet istället för att ge presenter, berättar Staffan Lundberg.

Läs även: ”Nu gråter jag – av glädje!”

På tisdagskvällen stod det klart att man lyckats. Byborna räknar nu med att de insamlade medlen tillsammans med migrationsverkets bidrag för eget boende ska finansiera boendet i cirka fyra månader. Därefter hoppas man att många har fått sina uppehållstillstånd, och då kliver andra system i samhället in.

Fördelar för Siljansnäs

Utöver att flyktingarna får en lugnare tillvaro och kan fortsätta integreras så ser bybon Helene Tungel bara fördelar för Siljansnäs:

– Vi får behålla skola, butik, bussförbindelser till exempel. Och jag tänker också att det här är en viktig pågående läxa i samhällskunskap för våra barn.

Stugbyns ägare Valbona Shala, som själv har ett förflutet som flykting på 90-talet är imponerad:

– Jag har egna erfarenheter och jag har själv arbetat med integration, men aldrig sett ett sådant engagemang. Det jag ser här i Siljansnäs är att civilsamhället har gripit in och gör något bra där myndigheterna, politiken och samhället misslyckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

dalarna – asylflytt

Mer i ämnet