Molly från Falun och en vän till henne (pixlad) håller upp en tabletter med tramadol. Texten ”Tram” är synlig under bilden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter en festkväll dog 14-åriga Molly från Falun – här är hennes sista timmar i livet. Foto: Privat/Ur fup

”Clara” och Molly tog tramadol – bara en överlevde

Uppdaterad
Publicerad

Under en februarikväll i Falun för snart två år sedan testade 14-åriga Molly och hennes vän ”Clara” tramadol. Några timmar senare somnade Molly i sin säng – men vaknade aldrig mer.

Den tonåring som ska ha sålt drogerna misstänks för vållande till annans död och på onsdag inleds rättegången mot honom.

Det som skulle bli en rolig festkväll i början av sportlovet 2023 slutade i katastrof. Vännerna bestämde sig för att köpa och testa tramadol.

– Vi tänkte att det var lite kul. Det kunde ju inte skada om vi testar någon gång bara, säger ”Clara” som egentligen heter något annat.

Droger bland unga

Dagen efter hittades Molly död i sin säng. Dödsorsaken var tramadolförgiftning. Hon blev bara 14 år.

Med hjälp av positioneringar från Mollys telefon från polisens förundersökning och berättelser från vänner och anhöriga har SVT Nyheter Dalarna kunnat följa Mollys sista timmar i livet – i kortdokumentären ovan.

Fler har dött av drogen senaste åren

Under 2023 dog 62 personer av förgiftning där tramadol varit bidragande. Det är den högsta siffran på fem år, enligt statistik från Rättsmedicinalverket.

Under åren 2018 till 2023 har totalt 366 personer dött på grund av det. Sju av dem var under 18 år.

Misstänkt ställs inför rätta

Den person som ska ha sålt drogerna till Molly och ”Clara” ställs nu inför rätta i Falu tingsrätt misstänkt för grovt vållande till annans död och flera narkotikabrott.

När försäljningen ska ha inträffat var han bara 16 år, nu har han hunnit fylla 18. Enligt advokat Anders Ericson, som företräder Mollys familj, kommer den misstänktes unga ålder spela en viktig roll under rättegången.

– Det som ska prövas är om han skulle kunnat agerat på något annat sätt utifrån sina möjligheter, säger Anders Ericson.

Den misstänkte nekar till brott.

En person står i en ljus korridor med glasväggar. Till vänster finns en nedräkning från tre till ett, angiven med röda siffror på en vit bakgrund. Personen är klädd i en svart blazer över en blå skjorta och tittar rakt fram.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en ganska speciell situation” – hör advokat Anders Ericson, som företräder Mollys familj, om de omständigheter som gör rättsfallet unikt. Foto: Jennifer Howgate/SVT

Problem med droger? Här kan du få hjälp:

Alkohollinjen: 020-84 44 48 https://www.alkohollinjen.se/

Alkoholhjälpen: https://alkoholhjalpen.se/

BRIS: https://www.bris.se/

Droghjälpen: 020-91 91 91 https://droghjalpen.se/

Ersta Vändpunkten: https://www.erstadiakoni.se/verksamheter/socialt-stod-och-omsorg/anhorigstod-vid-beroende/ersta-vandpunkten/

Föräldraföreningen mot narkotika: https://fmn.se/

Föräldralinjen: 020-85 20 00 https://mind.se/hitta-hjalp/foraldralinjen/

MIND: https://www.mind.se/

MiniMaria är mottagningar för ungdomar och föräldrar som finns i flera städer i Sverige. Läs mer här: https://www.1177.se/

Behandling via nätet: https://www.beroendecentrum.se/vard-hos-oss/behandling-via-natet/

Det här är tramadol:

• Tramadol är ett narkotikaklassat läkemedel som är avsett att användas vid vissa typer av smärta.

• Drogen är beroendeframkallande och kan göra att man blir aktiv, euforisk och avslappnad. Till en början kan man bli pigg och alert, men sedan kan ruset ge nedsatt medvetandegrad. För vissa är substansen ångestdämpande.

• Den kan även orsaka huvudvärk, illamående och yrsel. Dessutom kan högre doser leda till livshotande tillstånd som andningsnöd, hjärtproblem eller till och med dödsfall. Vissa personer är extra känsliga även för låga doser.

• Dessutom ökar risken att dö när tramadol används i kombination med alkohol, cannabis eller andra droger.

Källa: Länsstyrelsen och Maria Ungdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet