Dalarnas enda ölsommelier Micael Lysén inspekterar ett glas öl.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skummet avslöjar en del” – se när ölsommeliern Micael Lysén använder flera sinnen för att ta in en öl, och hör varför han tycker att hantverksölen är viktig. Foto: Anton Ånell/SVT

Dalarnas enda ölsommelier om det tuffa bryggeriläget: Kan stärka hela branschen

Uppdaterad
Publicerad

Utan mikrobryggerier som producerar hantverksöl försvinner mångfalden i ölutbudet. Det menar Dalarnas enda ölsommelier Micael Lysén. Men han ser även möjligheter i den tuffa tiden som branschen nu går igenom.

– Jag tror fortfarande att vi bara har sett början. Jag tror vi kommer se en enorm utveckling av hantverksöl framöver, säger Micael Lysén.

Enligt Systembolagets siffror har försäljningen av specialöl i år backat med 14,5 procent jämfört med första halvåret 2021.

Utmaningar kan få positiva effekter

Micael Lysén tror dock att utmaningarna som branschen nu står inför kan leda till att kvaliteten för ölkonsumenter överlag förbättras i framtiden.

– Om de svagaste trillar av pinn lite grann kommer hela branschen gå stärkt ur det. Att pressa branschen gör också att folk får lov att tänka om, och det kan ju skapa något väldigt positivt i slutändan.

Öl som ger mångfald

Enligt Micael Lysén är hantverksölen viktig för att den bidrar med mångfald som han menar inte hade funnits annars.

– Det finns massor av olika stilar som industriölen inte vågar ta i ens en gång. Det handlar om mångfald, säger Lysén.

I klippet: Se hur Micael Lysén utvärderar en öl med flera olika sinnen, och hör varför han tycker att hantverksölen är viktig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.